Психологічна характеристика кваліфікованих фехтувальників на рапірах у підготовчому періоді - Болдарєв, Б. С.; Boldariev, B. S. (My University, 2022)
Болдарєв Б.С. Психологічна характеристика кваліфікованих фехтувальників на рапірах у підготовчому періоді. Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня «магістр» за спеціальністю 017 – «Фізична культура і спорт». – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2022. Кваліфікаційна робота магістра присвячена дослідженню психологічної характеристики кваліфікованих фехтувальників на рапірах на підготовчому етапі. Вивчення даної тематики надає змогу визначити інформацію щодо психологічної підготовки, готовності та психофізіологічних показників у спортсменів, що може бути використано для покращення спортивного результату. Головною метою роботи було – визначити психологічну характеристику кваліфікованих фехтувальників на рапірах у підготовчому періоді. Для досягнення мети, протягом дослідження, були проведено аналіз, відібраної по темі, науково–методичної літератури, анкетування та тестування серед фехтувальників і методи математичної статистики для інтерпретації результатів. У роботі були розглянуті теоретичні аспекти психологічної підготовки фехтувальників та наступні індивідуально-особистісні та психофізіологічні особливості кваліфікованих фехтувальників на рапірі у підготовчому періоді: основна мотивація діяльності; ініціативність; основні якості особистості; сприйняття часу; рівень тривожності; схильність до видів спорту; психічний стан; характеристика нервової системи. Отже, дослідження психологічних, психофізичних показників та психологічної характеристики фехтувальника виступають важливими для тренерів та спортсменів, адже дають значну інформацію про психологічну підготовку спортсмена. Проведення таких досліджень актуальні на будь-якому етапі спортивної підготовки, тому вони рекомендуються для застосування як до спортсменів-новачків, так і до кваліфікованих спортсменів. Вони ефективні для визначення шляху підготовки та для коригування наявної відповідно. Саме для фехтування, ці показники мають дуже велике значення, так як у фехтуванні вирішальним виступають не тільки фізичні якості, а й психологічна підготовка спортсмена.
Болдарєв, Б. С. Психологічна характеристика кваліфікованих фехтувальників на рапірах у підготовчому періоді = Psychological characteristics of qualified foil fencers in the preparatory period : магістерська робота ; спец. 017 ''Фізична культура і спорт'' / Б. С. Болдарєв ; наук. кер. О. В. Кувалдіна. – Миколаїв : НУК, 2022. – 65 с.
Keywords: спорт; фехтування; рапіра; психологія; психофізіологія; характеристика; 017 ''Фізична культура і спорт''; sport; fencing; rapier; psychology; psychophysiology; characteristic