Застосування натуральної параметризації до апроксимації дискретно поданої кривої - Борисенко, В. Д.; Устенко, І. В.; Устенко, А. С.; Borisenko, V.; Ustenko, I.; Ustenko, A. (My University, 2018)
Робота присвячена розробці нового підходу до апроксимації кривої, поданої сукупністю дискретних точок. Аналітичний опис шуканої кривої реалізується із застосуванням натуральної параметризації та лінійного закону розподілу кривини від довжини власної дуги. Для побудови апроксимаційної залежності ординат заданих дискретних точок від їх абсцис необхідно знайти величини п’ятьох параметрів. До цих параметрів відносяться два невідомих коефіцієнти лінійного закону розподілу кривини, довжина дуги, кути нахилу дотичної в початковій та кінцевій точках шуканої кривої. Початкові значення кутів нахилу дотичних визначаються на підставі осереднених величин похідних, які розраховуються по трьох точках методом скінчених різниць, довжина дуги приймається рівною довжині дуги ламаної. Застосування положень диференціальної геометрії до кутів нахилу дотичних дозволяє знайти залежність одного коефіцієнта лінійного закону розподілу кривини від решти параметрів. Розраховується апроксимаційна крива першого наближення і визначаються довжини дуг для точок, які відповідають абсцисам точок вихідних даних. По визначеним довжинам дуг інтегруванням знаходяться ординати проміжно отриманих точок і розраховуються квадрати їх відхилень від заданих дискретних точок. Числовим методом мінімізації функції багатьох змінних знаходяться величини всіх невідомих параметрів. За цільову функцію в цьому обчислювальному процесі приймається сума квадратів відхилень між проміжними та заданими дискретними точками. Розроблений метод призначений для аналітичного подання кривих, якими подаються опукла та увігнута ділянки профілів лопаток осьових компресорів, координати яких задаються у табличній формі.
Борисенко, В. Д. Застосування натуральної параметризації до апроксимації дискретно поданої кривої = Application of natural parametrization for approximation of a discrete represented curve / В. Д. Борисенко, І. В. Устенко, А. С. Устенко // Сучасні проблеми моделювання : зб. наук. пр. – Мелітополь : Вид-во МДПУ і. Б. Хмельницького, 2018. – Вип. 13. – С. 11–18.
Keywords: апроксимація; натуральна параметризація; лінійний закон розподілу кривини; метод найменших квадратів; аппроксимация; естественная параметризация; линейный закон распределения кривизны; метод наименьших квадратов; approximation; natural parameterization; linear law of curvature distribution; least squares method