Експериментальне устаткування та технологія для виготовлення теплопередаючих елементів зі сферичними виступами для теплообмінних апаратів - Новошицький А. В.; Боду С. Ж.; Фабріциєв Д. В.; Шумілов О. П.; Ніколаєв О. Л. (My University, 2025)
Досліджено технологію виготовлення тонкостінних теплообмінних елементів зі сферичними виступами методом профілювання з поздовжнім розтягом. На відміну від традиційного штампування, запропонований підхід дозволяє інтенсифікувати тепловіддачу при мінімізації енергозатрат та залишкових деформацій. Встановлено, що оптимальна якість рельєфу досягається при напруженнях у діапазоні 85–95 % від границі текучості матеріалу. Наведено результати випробувань експериментальної установки на латунній штабі, які підтвердили високу точність геометрії та перспективність впровадження методу в енергетичне машинобудування.
Експериментальне устаткування та технологія для виготовлення теплопередаючих елементів зі сферичними виступами для теплообмінних апаратів / А. В. Новошицький, С. Ж. Боду, Д. В. Фабріциєв, О. П. Шумілов, О. Л. Ніколаєв // Матеріали ХXX міжнар. конгр. двигунобудівників. – Харків : ХАІ, 2025. – С. 60–61.
Keywords: Національний аерокосмічний університет "Харківський авіаційний інститут"; теплообмінні елементи; профілювання з розтягом; інтенсифікація тепловіддачі