Підвищення ефективності експлуатації дизельного двигуна для стаціонарної електростанції, потужністю 365 кВт, за рахунок вдосконалення приладів системи контролю параметрів. Прототип 6ЧН 25/34 - Бакута Тарас Анатолійович (My University, 2024)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання запропоновано рішення щодо підвищення ефективності експлуатації дизельного двигуна для стаціонарної електростанції, потужністю 365 кВт, спроектованого на базі двигуна-прототипу 6ЧН 25/34, за рахунок вдосконалення приладів системи контролю параметрів. Описано об’єкт встановлення двигуна, яким є стаціонарна дизель-генераторна електростанція. Розглянуто та описано особливості конструкції та роботи двигуна-прототипу. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моментів що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна та складових зовнішнього теплового балансу. Описано систему поточного контролю параметрів штатного дизельного двигуна, розглянуто її переваги та недоліки. Виявлено незадовільну ефективність аналогової системи поточного контролю параметрів роботи штатного дизельного двигуна. Запропоновано нову цифрову систему поточного контролю параметрів дизельного двигуна на базі вимірювальних приладів РегМік. Визначено діапазони зміни та похибки вимірюваних параметрів запропонованої системи поточного контролю параметрів проектованого дизельного двигуна. Описано проблеми щодо шкідливого впливу проектованого дизеля на навколишнє середовище під час роботи. Визначено кількісні показники викиду токсичних компонентів проектованого двигуна. Проаналізовано основні небезпеки що можуть виникати під час ремонту та експлуатації двигуна, та запропоновано заходи щодо їх запобігання. Розраховано рівні шуму та вібрації проектованого двигуна.
Бакута, Т. А. Підвищення ефективності експлуатації дизельного двигуна для стаціонарної електростанції, потужністю 365 кВт, за рахунок вдосконалення приладів системи контролю параметрів. Прототип 6ЧН 25/34 : бакалаврська робота ; спец. 142 ''Енергетичне машинобудування'' / Т. А. Бакута ; наук. кер. І. А. Швець. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2024. – 89 с.
Keywords: стаціонарна електростанція; дизельний двигун; робочий цикл; система поточного контролю параметрів; прилад; датчик; вібрація; шум; 142 «Енергетичне машинобудування»; stationary power plant; diesel engine; operating cycle; system of current parameter control; device; sensor; vibration; noise