Комп’ютерно-орієнтований метод п’яти моментів в розрахунках згинання суднових перекриттів - Лугінін, О. Є.; Терлич, С. В.; Коршиков, Р. Ю.; Luginin, O. Ye.; Terlych, S. V.; Korshykov, R. Yu. (My University, 2021)
Вступ. На ранніх стадіях проєктування суден, їх спуску зі стапеля, постановці в док та в навчальному процесі можуть бути використані наближені методи оцінки загальної та місцевої міцності суден. Запропоновано нову версію удосконаленого та універсалізованого методу п’яти моментів (М5М). Метою дослідження є розробка нової версії М5М для стержневої моделі згинання суднових перекриттів із вирішенням таких завдань: врахування в балочній моделі суднових перекриттів нерегулярності розміщення балок головного напряму (БГН) та перехресних балок (ПБ) при їх непризматичності, довільності граничних умов,розподіленні навантаження на розглядувані балки; врахування деформації зсуву в стінках балок перекриття; врахування полосового навантаження від спускових доріжок та докового опорного пристрою (ДОП) під час докування суден. Результати. Розроблено комп’ютерно-орієнтований метод розрахунку згинання суднових перекриттів з урахуванням їх особливостей у проєктуванні суден, спуску зі стапелю та докуванні. Висновки. Розроблено алгоритм і розрахункову методикуз розгляду задач розрахунку згинання перекриттів у процесі проєктування суден,їх спуску з поздовжнього похилого стапелю та постановки в сухий або плавучий доки. Реалізована удосконалена балочна модель оцінки згинання суднових перекриттів на основі М5М, який поширений та універсалізований для практичних розрахунків з урахуванням таких факторів: нерегулярність розстановки балок перекриття, довільності їх граничних умов; розподіл навантаження між балками обох напрямів і видів навантаження на перекриття; врахування деформації зсуву в стінках балок; врахування особливостей деформування днищових перекриттів суден під час їх спуску з похилого поздовжнього стапелю і докування зарахунок розгляду полосового навантаження балок.
Лугінін, О. Є. Комп’ютерно-орієнтований метод п’яти моментів в розрахунках згинання суднових перекриттів = Computer-oriented five moment methodsin calculating the bending for ship's floors / О. Є. Лугінін, С. В. Терлич, Р. Ю. Коршиков // Розвиток транспорту : зб. наук. пр. – Одеса, 2021. – № 2 (9). – С. 20–36.
Keywords: стержнева модель; метод п’яти моментів; згинання суднових перекриттів; проектування суден; спуск зі стапеля; докування; rod model; the five-point method; bending of ship floors; ship design; descent from the building site; forging