Вплив штучного інтелекту на критичне мислення студентів - Богданова О. В.; Bohdanova O. V. (My University, 2025)
Богданова О. В. Вплив штучного інтелекту на критичне мислення студентів. Кваліфікаційна робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра за спеціальністю 053 – «Психологія» Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова 2025 року 126 сторінок. Метою дослідження обрано вивчення впливу технологій штучного інтелекту (ШІ) на розвиток критичного мислення студентів у процесі навчання у закладах вищої освіти. На основі аналізу 50 наукових джерел здійснено порівняльний теоретичний аналіз, узагальнення сучасних концепцій і підходів до цифрової трансформації освіти, а також практик інтеграції інтелектуальних систем у навчальне середовище. Проведений аналіз показав, що активне використання ШІ у навчанні сприяє розвитку аналітичних, рефлексивних і метакогнітивних навичок студентів, формуванню здатності до самостійного мислення й оцінки інформації. Виявлено, що ефективність впровадження ШІ залежить від характеру взаємодії з ним: активна, усвідомлена робота з цифровими інструментами стимулює критичне мислення, тоді як пасивне копіювання знижує когнітивну активність. Розглянуто особливості освітньої поведінки студентів у цифровому середовищі та чинники, що визначають розвиток критичного мислення. Сформульовано основні принципи інтеграції ШІ у навчальний процес – аналітичність, рефлексивність, автономність і академічну доброчесність. Отримані результати підтвердили, що цілеспрямоване використання інструментів штучного інтелекту позитивно впливає на розвиток когнітивних компетентностей, метакогнітивної обізнаності та академічної саморегуляції студентів.
The Influence of Artificial Intelligence on Students’ Critical Thinking
Богданова, О. В. Вплив штучного інтелекту на критичне мислення студентів = The Influence of Artificial Intelligence on Students’ Critical Thinking : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / О. В. Богданова ; наук. кер. І. В. Ларченко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 124 с.
Keywords: штучний інтелект; критичне мислення; метакогнітивна обізнаність; академічна саморегуляція; освітні стратегії; 053 ''Психологія''; artificial intelligence; critical thinking; metacognitive awareness; academic self-regulation; educational strategies