Підвищення ефективності роботи автомобільного двигуна, потужністю 70 кВт, за рахунок розробки системи подачі газового палива. Прототип 4Ч 8,2/7,1 - Іванюк, Я. В. (My University, 2021)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання вирішено питання підвищення ефективності бензинового двигуна легкового автомобіля потужністю 70 кВт, спроектованого на базі прототипу 4Ч 8,2/7,1, та розроблено систему для дискретного дозування газового палива. Здійснено загальний опис автомобіля «ЛАДА Самара» (ВАЗ-2108) та детальний опис двигуна-прототипу, який є його силовою установкою. Перелічено основні технічні характеристики автомобіля. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моментів що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна. Розраховано значення складових зовнішнього теплового балансу двигуна. Проаналізовано існуючі системи подачі газового палива рідкого палива, та визначено їх основні переваги та недоліки. Запропоновано паралельно до існуючої системи подачі рідкого палива, встановити систему подачі газового палива з дискретним дозуванням. Розраховано основні витратні параметри вищезазначеної системи для забезпечення стійкої роботи двигуна по зовнішній швидкісній характеристиці. В проекті розглянуто основні проблеми щодо шкідливого впливу токсичних компонентів відпрацьованих газів на навколишнє середовище. Визначено кількісні показники основних токсичних компонентів. Проаналізовано можливі небезпеки під час ремонту та експлуатації двигуна. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна.
. Іванюк, Я. В. Підвищення ефективності роботи автомобільного двигуна, потужністю 70 кВт, за рахунок розробки системи подачі газового палива : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / Я. В. Іванюк ; наук. кер. І.А. Швець. – Первомайськ : ПФ НУК, 2021. – 87 с.