Ресурси використання скляних відходів у виробництві стратегічних матеріалів - Дрозд О. В. (My University, 2026)
Розглянуто актуальні проблеми рециклінгу відходів руйнації, що утворилися внаслідок масштабної військової агресії в Україні, з особливим акцентом на потреби відбудови південних регіонів (зокрема Херсонщини). Проаналізовано морфологічну неоднорідність будівельного сміття та виявлено основні технічні перешкоди щодо його масового повторного використання, насамперед — зниження міцнісних характеристик вторинного бетону. Здійснено порівняльний техніко-економічний аналіз методів поводження з відходами, який доводить екологічні та ресурсні переваги глибокої переробки над традиційним захороненням на полігонах. Для подолання логістичних та нормативних бар'єрів обґрунтовано доцільність створення мобільних центрів переробки безпосередньо біля місць руйнувань, впровадження цифровізації систем обліку відходів та нагальну потребу гармонізації національних стандартів (ДСТУ) з європейськими нормами в межах стратегічного переходу до циркулярної економіки.
Дрозд, О. В. Ресурси використання скляних відходів у виробництві стратегічних матеріалів. У 3-х т. / О. В. Дрозд // Матеріали XVІ міжнар. наук.-практ. конф. ''Комплексне забезпечення якості технологічних процесів та систем (КЗЯТПС – 2026) ''. – Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка», 2026. – Т. 3. – С. 232–233.
Keywords: відходи руйнації; рециклінг; циркулярна економіка; вторинна сировина; вторинний бетон; мобільні центри переробки; повоєнне відновлення; управління відходами