Блок живлення силових ланцюгів лабораторного стенда - Савченко, Олег Валерійович; Білюк, Іван Сергійович; Шарейко, Дмитро Юрійович; Фоменко, Андрій Миколайович; Ольшевський, Сергій Іванович; Гаврилов, Сергій Олексійович; Фоменко, Ліліана Андріївна; Бугрім, Леонід Іванович (My University, 2018)
Корисна модель відноситься до лабораторних стендів з дослідження елементів систем автоматики, промислових роботів, верстатів з ЧПК і може бути використана в інших технічних пристроях електромеханічних систем керування електроприводами. Вона відрізняється тим, що в схемі блоку живлення використовується мостове підключення силових транзисторів, що дозволяє підключати навантаження від 500 до 4000 Вт на вході блоку живлення встановлено таймер з реле, що включає опір, який забезпечує плавний пуск блоку живлення та запобігає виходу з ладу силових транзисторів. В схемі використаний захист від перевантаження, реалізований на транзисторі VT1 та резисторі R3, який служить датчиком струму. Також на силовому виході трансформатора використовується напівмостова схема підключення діодів з середньою точкою. Покращення компактності, надійності та довговічності системи досягається за рахунок використання таймерів затримки навантаження на вході та виході блоку живлення та використання блоку захисту по струму.
Пат. 133500 Україна. Блок живлення силових ланцюгів лабораторного стенда / О. В. Савченко, І. С. Білюк, Д. Ю. Шарейко, А. М. Фоменко, С. І. Ольшевський, С. О. Гаврилов, Л. А. Фоменко, Л. І. Бугрім (Україна). – Заявл. 02.11.2018 ; опубл. 10.04.2019, Бюл. № 7.
Keywords: лабораторний стенд; блок живлення; плавний пуск; захист від перевантаження; датчик струму