Податкове стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу - Гавриленко, Наталія Вікторівна (My University, 2013)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню процесу податкового стимулювання функціонування малих та середніх підприємств в Україні. Визначено, що, незважаючи на чисельні наукові доробки у сфері оподаткування та підприємництва, існують певні розбіжності в понятійному апараті. Запропоновано трактування сутності категорій "підприємництво", "підприємництво у малому бізнесі", "малий бізнес","стимулювання" і "податкове стимулювання" шляхом уточнення даних понять, яке відрізняється від попередніх тим, що акцентує увагу на інноваційній складовій саме підприємницької діяльності. Проведений аналіз податкового стимулювання малого та середнього бізнесу в Україні показав його неефективність, а роль податкових надходжень від таких суб'єктів у надходженнях до бюджету – незначною. Узагальнення наукових доробок у цій сфері, враховуючи позитивний досвід країн світу, дозволив запропонувати надання певних пільг для середніх і малих підприємств, що здійснюють інноваційну діяльність та знаходяться на загальній системі оподаткування. Запропоновано рекомендації щодо податкового стимулювання виробничої сфери малого і середнього бізнесу, схему взаємозв’язку інформаційного та організаційного забезпечення податкового стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу, яка повинна сприяти впровадженню заходів зі стимулювання та контролю за їх виконанням.
Гавриленко, Н. В. Податкове стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу : автореф. дис. … канд. екон. наук : 08.00.08 / Н. В. Гавриленко ; наук. кер. О. Ю. Дубовик ; ОНЕУ. – Одеса, 2013. – 23 с.
Keywords: малий і середній бізнес; бюджет; податок; інновація; платники; пільги; стимули; механізм податкового стимулювання; оподаткування