Розвиток теорії парламентаризму в сучасній вітчизняній та зарубіжній науці - Дубинський, О. Ю.; Ломжець, Ю. В. (My University, 2020)
У статті розглянуто теоретичні основи розуміння терміну «парламентаризм» на основі аналізу його природи і змісту та теоретичних підходів до розуміння парламентаризму таких дослідників, як Ю. Хабермас, П. Хелландер, К. Н. Соколов, В. В. Маклаков, А. Д. Керимов, О. Н. Булаков, В. С. Журавський, А. З. Геогріца, В. А. Смолій, В. А. Звірковська та інші. Показано, що становлення та розвиток української державності є нерозривно пов'язаним з ідеєю та практикою парламентаризму. Наголошено на тому, що для правової держави необхідне не тільки панування права та правових законів, але й належна правова організація самої системи державної влади, установа різних державних органів, чітке визначення їхньої компетенції, місця в системі, характеру співвідношення між собою, способів формування, форм діяльності тощо. Парламентаризм проаналізовано як багатопланове явище, що має складну внутрішню структуру, що складається із взаємозалежних елементів. При цьому зазначено, що парламентаризм характеризує й організацію громадського життя, досягнутий рівень забезпечення прав, обов'язків і свобод громадян, тобто ступінь демократизації суспільства. Вказано, що стосовно сутності та принципів парламентаризму існує досить широкий спектр думок. Зроблено висновок, що тільки при наявності в органічній єдності таких характеристик і умов, як наявність інституту представницької (законодавчої) влади, сформованого на основі вільних виборів за участю політичних партій і суспільства; конституційно закріплений принцип поділу влади; панування принципу верховенства права; наявність громадянського суспільства, що характеризується демократизмом і високою політико-правовою культурою громадян, – можна говорити про наявність парламентаризму.
Дубинський, О. Ю. Розвиток теорії парламентаризму в сучасній вітчизняній та зарубіжній науці = Development of the theory of parliamentarism in modern domestic and foreign science / О. Ю. Дубинський, Ю. В. Ломжець // Юридика. – 2020. – Вип. 2. – С. 5–10.
Keywords: парламентаризм; парламент; демократія; поділ влади; державне правління; parliamentarism; parliament; democracy; separation of powers; government