Оптимізація тренувального процесу з спеціальної функціональної підготовки юних каратистів з урахуванням вікових особливостей - Тен В. Т.; Ten V. T. (My University, 2025)
Тен В. Т. Оптимізація тренувального процесу з спеціальної функціональної підготовки юних каратистів з урахуванням вікових особливостей. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 017 «Фізична культура і спорт», освітньої програми «Олімпійський та професійний спорт». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 81 с. У роботі визначено встановлено особливості фізичного розвитку та функціонального стану юнаків 12–13 років, що спеціалізуються у карате, що визначають необхідність диференціації на вагові категорії, а також форми, методи, способи, прийоми навчання та вдосконалення з різних видів підготовки у річному тренувальному циклі. Визначено особливості розвитку рухових здібностей та психофізіологічного стану юнаків 12–13 років легкої та важкої вагових категорій у карате, що зумовлюють зміст кругового тренування, а також забезпечують ефективне вдосконалення спортивної майстерності та досягнення високих змагальних результатів на етапі спортивної спеціалізації. Виявлено та обґрунтовано провідні компоненти підготовленості – фізичний, функціональний, психомоторний та технікотактичний, взаємозв'язок яких визначає характер спеціалізованої підготовки юнаків 12–13 років з урахуванням легкої та важкої вагових категорій у карате, що дозволяє детермінувати напрями для розробки структури та змісту навчально-тренувальних занять. Визначено, що в рамках спеціалізованої підготовки у карате юнаків 12–13 років легкої та важкої вагових категорій необхідно застосовувати метод кругового тренування, що дозволить досягти позитивної динаміки розвитку рухових здібностей у річному тренувальному циклі та досягти високого спортивного результату у процесі змагальної діяльності. Встановлено, що включені до навчально-тренувальних занять вправи на координацію повинні становити 50–60 %, на розвиток сили – 20–30 %, на розвиток швидкості – 35–45 %, при цьому оптимізація величини тренувального навантаження для юнаків 12–13 років легкої та важкої вагових категорій загалом підвищити ефективність підготовки на етапі спортивної спеціалізації. Доведено, що досягнення позитивної динаміки фізичного розвитку, рухової та функціональної підготовленості, а також психомоторних здібностей та змагальних показників юнаків 12–13 років легкої та важкої вагових категорій у карате обумовлюється застосуванням у процесі кругового тренування вправ для різних м'язових груп переважно.
Optimization of the training process with special functional preparation of young karatekas with respect to age-old characteristics
Тен, В. Т. Оптимізація тренувального процесу з спеціальної функціональної підготовки юних каратистів з урахуванням вікових особливостей = Optimization of the training process with special functional preparation of young karatekas with respect to age-old characteristics : магістерська робота ; спец. 017 ''Фізична культура і спорт'' / В. Т. Тен ; наук. кер. К. В. Абрамов. – Миколаїв : НУК, 2025. – 81 с.
Keywords: юні каратисти; спеціальна підготовка; вагові категорії; 017 ''Фізична культура і спорт''; junior karate; special training; functional; general categories