Покращення техніко-економічних параметрів 4-тактного газового двигуна потужністю 540 кВт для стаціонарної електростанції з розробкою форкамери - Роман Олександр Андрійович (My University, 2023)
Завданням магістерської роботи є розробка конструкції форкамери, що забезпечить надійну та тривалу роботу газового двигуна 6ГЧН25/34 в експлуатаційних умовах. За базовий двигун був обраний газовий двигун з наддувом 6ГЧН25/34, конструкція якого добре відпрацьована і він тривалий час працює в когенераційних установках, але досвід його експлуатації свідчить про те, що ресурсні показники двигуна по причині необхідності підняття кришок циліндрів і притирання клапанів після 4000 годин двигуна є недостатнім. Основною причиною необхідності притирання клапанів та їх сідел є порушення форми тарілки клапана (залишкова деформація) спричинена високою температурою випускних газів, що омивають випускний клапан при його відкриванні. Зменшити температуру випускних газів в газовому двигуні практично неможливо при застосуванні штатної системи запалювання. Тому в магістерській роботі пропонується технічне рішення по застосуванню форкамеро-факельної системи запалювання, яка передбачає наявність в кришці робочого циліндру форкамери. При такій системі запалювання спочатку запалюється збагачена метаном газоповітряна суміш у форкамері, продукти згоряння якої з високою температурою і великою швидкістю викидаються в основну камеру згоряння циліндру і підпалюють збіднену газоповітряну суміш. При цьому забезпечується короткий період згоряння газового палива, а, отже, покращуються параметри робочого процесу двигуна. В результаті зменшується температура випускних газів та покращуються екологічні показники двигуна – зменшуються шкідливі викиди в атмосферу. Для вибору параметрів форкамери проведені розрахунки робочого процесу форкамери та газового клапана форкамери. Все це дало можливість оптимізувати витрату форкамерного та паливного газу і зменшити питому витрату газу при роботі газового двигуна-генератора на експлуатаційній потужності. В магістерській роботі розроблена конструкція кришки робочого циліндру з форкамерою з оформленням відповідних креслень.
Роман, О. А. Покращення техніко-економічних параметрів 4-тактного газового двигуна потужністю 540 кВт для стаціонарної електростанції з розробкою форкамери : магістерська робота ; спец. 131 ''Прикладна механіка'' / О. А. Роман ; наук. кер. О. І. Грабовенко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2023. – 67 с.
Keywords: форкамера; клапан газовий; кришка циліндру; газоповітряна суміш; випускні гази; 131 ''Прикладна механіка''; prechamber; gas valve; cylinder cover; gas-air mixture; exhaust gases