Розвиток координаційних здібностей та формування технічних навичок кадетів-рапіристів з використанням електронної мішені для фехтування EFT-1 нa eтапі спеціалізованої базової підготовки - Адаменко Оксана Олександрівна; Слободян Лариса Вікторівна; Adamenko Oksana; Slobodian Larysa (My University, 2025)
Координація – одна із найбільш суттєвих складових елементів рухової підготовки фехтувальників, саме тому в нашому дослідженні ми здійснюємо пошуки нових засобів її розвитку. Високий рівень розвитку координації є фундаментом успіху, в якому остаточний результат обумовлюється високим рівнем технічної підготовленості, сприяє оволодінню технікою руху. Тому розвиток координаційних здібностей слід інтегровано здійснювати під час технічної підготовки. Мета статті: здійснити науково-теоретичне обгрунтування та експериментальну перевірку ефективності методики розвитку координаційних здібностей та технічних навичок кадетів-рапіристів з використанням електронної мішені для фехтування EFT-1 на етапі спеціалізованої базової підготовки. Методи. У процесі виконання дослідження було використано наступні методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури та джерел мережі Інтернет; узагальнення передового досвіду тренерів щодо використання мішені для фехтування EFT-1 у навчально-тренувальному процесі підготовки фехтувальників; педагогічне спостереження; педагогічний експеримент; тестування контрольної та експериментальної груп щодо визначення рівня розвитку координаційних здібностей та тактичних навичок кадетів-рапіристів з використанням авторської програми тестів; аналіз результатів змагань кадетів-рапіристів протягом експерименту; методи математичної статистики. Результати дослідження. На основі аналізу літературних джерел визначено взаємозв'язок між рівнем розвитку координаційних здібностей кадетів-рапіристів та технічних навичок у процесі зростання їх спортивної майстерності. Розроблено методику розвитку координаційних здібностей та технічних навичок кадетів-рапіристів з використанням електронної мішені для фехтування EFT-1 на етапі спеціалізованої базової підготовки. Розроблена нами методика включала два комплекси вправ на розвиток кординаційних здібностей та технічних якостей з використанням сполученого методу. Під час виконання координаційних вправ від заняття до заняття ми поступово збільшували навантаження за рахунок: підвищення рівня координаційної складності завдань шляхом збільшення числа варіативності вправи; підвищення вимог до влучності, швидкості, економічності та стабільності виконання технічних прийомів; виконання координаційних вправ в умовах дефіциту часу; скорочення пауз між вправами та, відповідно, між серіями вправ. Експериментально перевірено ефективність методики розвитку координаційних здібностей та технічних навичок кадетів-рапіристів з використанням електронної мішені для фехтування EFT-1 на етапі спеціалізованої базової підготовки. Результати тестування спортсменів контрольної та експериментальної групи засвідчили, що експериментальна група мала значний приріст результатів в усіх тестах порівняно з контрольною. Усі результати тестування координаційних здібностей та технічних навичок мали достовірні результати при Р<0,05.
Development of coordination abilities and formation of technical skills of cadets-rapierists using the electronic target for fencing EFT-1 at the stage of specialized basic training
Адаменко, О. О. Розвиток координаційних здібностей та формування технічних навичок кадетів-рапіристів з використанням електронної мішені для фехтування EFT-1 нa eтапі спеціалізованої базової підготовки = Development of coordination abilities and formation of technical skills of cadets-rapierists using the electronic target for fencing EFT-1 at the stage of specialized basic training / О. О. Адаменко, Л. В. Слободян // OLYMPICUS. – 2025. – Вип. 2. – С. 11–17.
Keywords: координаційні здібності; технічні якості; електронна мішень для фехтування; кадети; рапіристи; методика; експеримент; coordination abilities; technical qualities; electronic target for fencing; cadets; foil fencers; methodology; experiment