Удосконалення зварювальної технології ремонту пошкоджених елементів паропроводів теплових електростанцій = Improvement of welding technology of repairing of damaged components of steam lines of thermal power station - Сиренко, Т. О.; Syrenko, T. A. (My University, 2015)
Дисертація присвячена удосконаленню зварювальної технології ремонту пошкоджених елементів паропроводів теплових електростанцій із теплостійких перлітних сталей 15Х1М1Ф і 12Х1МФ. Проведено теоретичне і практичне дослідження фізико-хімічних процесів, які відбуваються в металі паропроводів, що довготривало експлуатуються в умовах повзучості і малоциклової втоми. Обґрунтовано зв'язок таких процесів зі структурними перетвореннями та пошкоджуваністю металу паропроводів. На підставі цих таких досліджень запропоновано удосконалену зварювальну технологію їх ремонту. Така технологія включає використання процесу напівавтоматичного зварювання в суміші захисних газів СО2+Ar, що дозволило покращити якісні характеристики відремонтованих елементів паропроводів. Розглянуто особливості пошкоджуваності металу паропроводів, що довготривало експлуатуються, які було відремонтовано за запропонованою та штатною технологіями. Встановлено, що відремонтовані за запропонованою удосконаленою технологією елементи паропроводів значно менше пошкоджуються, ніж аналогічні паропроводи, відремонтовані за штатними технологіями, а ресурс їх напрацювання є відповідно збільшеним на 20-25%. = The thesis focuses on improvement of welding technology of repairing of damaged components of steam lines of thermal power stationmade of thermoresistant pearlitic steel 15Х1М1Ф and 12Х1МФ. A theoretical and practical research of physico-chemical processes that occur in the metal of steam lines used durably in conditions of creeping and low-cycle fatigue has been carried out. The connection between such processes and structural changes and damageability of metal of steam lines has been established. The results of these studies gave the opportunity to elaborate an improved welding technology of their repair. This technology includes the use of the process of manual welding in the mixture of shielding gases СО2+Ar that has made it possible to improve the qualitative characteristics of repaired components of steam lines. Besides, the peculiarities of damageability of metal of steam lines used durably that have been repaired with the help of application of the elaborated improved and standard technologieshave been examined. The research proves that steam lines that have been repaired with the help of application of the elaborated welding technology are damaged less than analogous steam lines repaired by using standard technologies, and their resource of operating time is increased in 20-25 %.
Сиренко, Т. О. Удосконалення зварювальної технології ремонту пошкоджених елементів паропроводів теплових електростанцій : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.03.06 / Т. О. Сиренко ; МОН України, НУК ім. адмірала Макарова ; наук. кер. В. В. Дмитрик. – Миколаїв, 2015. – 24 с.
Keywords: технологія зварювання; зварні з’єднання паропроводів; теплотривкі перлітні сталі; пори; повзучість; малоциклова втома; тріщини втоми; ресурс; welding technology; welded joints of steam lines; thermoresistant pearlitic steel; voids; creeping; low-cycle fatigue; fraction fatigue; resource