Радянська наукова періодика другої половини 1960-х – першої половини 1980-х рр. як джерело історіографічного дослідження повоєнної промисловості та робітництва Української РСР (1946–1965 рр.) - Рижева Н. О.; Буглай Н.М.; Хрящевська Л.М. (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
В статті розкриваються особливості радянської наукової періодики другої половини 1960-х – першої половини 1980-х рр. як джерела історіографічного дослідження повоєнної промисловості та робітництва Української РСР (1946–1965 рр.). Встановлено, що проблематика промисловості та робітництва УРСР у перші два десятиріччя після завершення другої світової війни була однією з найактуальніших в радянському історіографічному наративі, адже сприяла показу економічної могутності СРСР, швидких темпів промислової відбудови та пропагандистському змалюванню покращення становища радянського робітництва у порівнянні з попередніми довоєнними десятиріччями та періодом війни. Втім враховуючи становище України в сучасну добу, значення вітчизняної промисловості в фундаменті майбутньої перемоги у новітній війні та повоєнній відбудові – тема робітництва та промислового розвитку Української РСР в повоєнні роки (1946–1965 рр.) стає все більш актуальною і в наш час. Більш того, вкрай важливим є її прикладний аспект. Визначено, що найбільше на сторінках періодики досліджувались питання, присвячені кількісним та якісним змінам в складі робітництва промисловості Української РСР, з’ясуванню джерел та форм поповнення кадрів промислового робітництва, аналізу еволюції матеріального становища робітництва в повоєнну добу, допомозі радянському селу з боку робітництва промислових підприємств, його участі в суспільно-політичному житті та державному управлінні Української РСР, неекономічним факторам стимулювання. Доведено, що наукові статті в рецензованих періодичних виданнях змогли охопити весь перелік напрямків, присвячених історії українського робітництва та промисловості повоєнної доби; на сторінках наукових статей введено в обіг величезну кількість архівних матеріалів, статистичної інформації, зроблено якісну аналітичну роботу. У той же час, наукова періодика, навіть більше ніж всі інші групи історіографічних джерел відчула на собі вплив політичної заангажованості та пропагандистських штампів брежнєвської доби «застою» та неосталінізму. Втім для сучасних історіографів вона залишається цікавою як частина еволюції радянського історіописання, на основі якої можна прослідкувати різні підходи у сприйнятті даної теми на окремих етапах еволюції радянської історичної науки та змін в суспільно-політичному житті.
Soviet scholarly periodicals of the late 1960s – early 1980s as a source for historiographical research on the postwar industry and working class of the Ukrainian SSR (1946–1965)
Рижева Н.О. Радянська наукова періодика другої половини 1960-х – першої половини 1980-х рр. як джерело історіографічного дослідження повоєнної промисловості та робітництва Української РСР (1946–1965 рр.) = Soviet scholarly periodicals of the late 1960s – early 1980s as a source for historiographical research on the postwar industry and working class of the Ukrainian SSR (1946–1965) / Н.О. Рижева, Н.М. Буглай, Л.М. Хрящевська // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Історичні науки. Том 36 (75) № 2. 2025. С. 257-262
Keywords: виробництво; економіка; історіографія; підприємство; повоєнна відбудова; промисловість; робітництво; техніка; УРСР