Теоретико-методичні засади національно-патріотичного виховання студентської молоді у ЗВО крізь призму педагогічних ідей В.О. Сухомлинського - Бреславська Г.Б.; Якименко С.І. (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У тезах розглянуто теоретико-методичні засади національно-патріотичного виховання студентської молоді у закладах вищої освіти, акцентуючи увагу на педагогічній спадщині В. О. Сухомлинського. Показано актуальність проблеми формування національної свідомості у сучасних умовах розвитку української державності та суспільних трансформацій. Проаналізовано наукові підходи до вивчення проблеми патріотичного виховання, визначено методичні орієнтири, які можуть бути використані у позааудиторній діяльності ЗВО. Зроблено висновок про необхідність інтеграції ідей Сухомлинського в сучасний освітньо-виховний процес для формування громадянської позиції та патріотичної свідомості студентів.
Бреславська Г.Б. Теоретико-методичні засади національно-патріотичного виховання студентської молоді у ЗВО крізь призму педагогічних ідей В.О. Сухомлинського / Г.Б. Бреславська, С.І. Якименко // Педагогічна спадщина Василя Сухомлинського в контексті професійної освіти: міждисциплінарний вимір: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю, м. Миколаїв, 16-17 жовтня 2025 р.: електрон. наук. видання. НУК імені адмірала Макарова, ПНПУ імені В. О. Сухомлинського; за ред. В. Л. Мозгового; відп. за вип. І. А. Корнієнко. Миколаїв: НУК імені адмірала Макарова, 2025. С. 157-161
Keywords: національно-патріотичне виховання; студентська молодь; заклади вищої освіти; позааудиторна діяльність; національна свідомість