Ризик-менеджмент як інструмент управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів є-бізнесу в умовах цифрової економіки та суспільства - Надточій І. І.; Крамаренко І. С.; Гришина Н. В.; Nadtochii Iryna; Kramarenko Iryna; Hryshyna Nataliya (My University, 2024)
У статті досліджено ризик-менеджмент як інструмент управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів є-бізнесу в умовах цифрової економіки та суспільна. Обґрунтовано, цифровізація з однієї сторони надає бізнесу нові можливості для розвитку, а з іншої – викликає додаткові ризики. Це вносить корективи в соціально-економічне розвиток суб’єктів е-бізнесу та визначає необхідність оновлення підходів до управління фінансово-економічною безпекою. Визначено, що модель забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємстві малого бізнесу, заснована на управлінні ризиками. Систематизовано ризики підприємств малого бізнесу в залежно від характеру можливою погрози, пов’язаною з використанням цифрових технологій, сформульовані ключові вимоги до системі управління ризиками, дана схема реалізації системи в умовах цифровий трансформації соціально-економічних процесів. Наголошено, що управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів е-бізнесу припускає розробку системи управління ризиками, що здатна оперативно реагувати на зміни соціальної та політичної ситуації, мати властивістю саморегулювання, протидіяти негативному впливу внутрішніх й зовнішніх факторів. Доведено, що першорядне значення для створення та функціонування системи ризик-менеджменту суб’єктів е-бізнесу має можливість виявлення факторів ризику й зниження їх рівня впливу. Визначено, що у якості одного з дієвих механізмів управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів е-бізнесу в умовах цифровізації запропоновано використовувати активну систему ризик-менеджменту. Сформульовані ключові вимоги до системи управління ризиками з метою забезпечення фінансово-економічної безпеки суб’єктів е-бізнесу. Доведено, що управління ризиками з метою забезпечення фінансово-економічної безпеки суб’єктів є-бізнесу – це безперервний ітераційний процес, який спрямовує та координує ключові напрями діяльності. Важливу роль з позиції забезпечення фінансово-економічної безпеки грає систематизація ризиків суб’єктів є-бізнесу. Сформулюємо вимоги до активною системи ризик-менеджменту для забезпечення фінансово-економічної безпеки суб’єктів є-бізнесу в умовах цифровації. Розроблена схема системи ризик-менеджменту суб’єктів є-бізнесу
Risk management as a tool for managing the financial and economic security of e-business entities in the conditions of the digital economy and society
Надточій, І. І. Ризик-менеджмент як інструмент управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів є-бізнесу в умовах цифрової економіки та суспільства = Risk management as a tool for managing the financial and economic security of e-business entities in the conditions of the digital economy and society / І. І. Надточій, І. С. Крамаренко, Н. В. Гришина // Via Economica : зб. пр. РДГУ. – Одеса : Гельветика, 2024. – Вип. 4. – С. 212–218.
Keywords: фінансово-економічна безпека; суб’єкти є-бізнесу; тактичне управління; ризики; загрози; ризик-менеджмент; бізнес-структури; цифрові технології; цифрова економіка та суспільство; financial and economic security; e-business subjects; tactical management; risks; threats; risk management; business structures; digital technologies; digital economy and society