Характеристики камери згоряння гібридної газопарової установки, що працює на водневому паливі, для судна FPSO - Сербін Сергій Іванович; Шмарков Олександр Андрійович; Serbin Serhiy I.; Shmarkov Oleksandr A. (My University, 2023)
Питання екологічності енергетичних установок у сучасному світі розглядається невід’ємно від питання ефективності. Тому дослідники пропонують нові підходи до покращення емісії шкідливих речовин. У статті розглядається можливість поєднання методів підвищення ефективності та екологічності для використання потенціалу енергоносіїв у сукупності з мінімізацією шкоди навколишньому середовищу. Метою статті є дослідження процесів горіння водневого палива у камері згоряння з впорскуванням пари у складі гібридної газопарової установки та впливу різних варіантів підведення пари в камеру згоряння на показники емісії шкідливих речовин. Дослідження проводилось шляхом моделювання з використанням сучасних CFD комплексів, таких, як Ansys Fluent. У результаті отримано дані про екологічні показники на вибраному ре-жимі роботи установки у разі різних варіантів впорскування пари, представлено розподіли температур та концентрацій оксидів азоту в різних перерізах жарової труби. Показано вплив кількості екологічної пари, що впорскується в камеру, на викиди оксидів азоту. Розглянуто можливість застосування установки для суден-газовозів та плавучих об’єктів нафтогазовидобутку типу FPSO.
Characteristics of combustion chamber of hybrid gas-steam power plant operated on hydrogen fuel for FPSO vessel
Сербін, С. І. Характеристики камери згоряння гібридної газопарової установки, що працює на водневому паливі, для судна FPSO = Characteristics of combustion chamber of hybrid gas-steam power plant operated on hydrogen fuel for FPSO vessel / С. І. Сербін, О. А. Шмарков // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2023. – № 1 (17). – С. 22–30.
Keywords: газотурбінний двигун; зелена енергетика; водень; гібридний цикл; камера згоряння; навколишнє середовище; gas turbine engine; green energy; hydrogen; hybrid cycle; combustion chamber; environmental