Диверсифікація як економічна категорія і як поняття - Ломоносова, Оксана Едуардівна; Lomonosova, Oksana (My University, 2020)
У статті на основі аналізу великої кількості дефініцій диверсифікації визначені основні підходи до її трактування. Виявлені варіанти змістової основи та сукупності ознак, якими наділяється диверсифікація. Показана необхідність чіткого розмежування диверсифікації як економічної категорії і як окремих понять, що відображають прояви диверсифікації відповідно до її конкретного предмету. Як економічну категорію під диверсифікацією пропонується розуміти процес збільшення та урізноманітнення видів і сфер діяльності організації, ринків, на яких вона працює, а також застосування нових способів залучення та використання фінансових ресурсів. Ця категорія охоплює сукупність окремих понять диверсифікації, які відноситься до її певного предмету. Серед них – «диверсифікація підприємства», «диверсифікація діяльності підприємства», «диверсифікація економіки регіону», «диверсифікація виробництва в сільському господарстві», «фінансова диверсифікація» тощо. Ці поняття слід вважати видовими по відношенню до родового поняття «диверсифікація», яке є найбільш широким, узагальнюючим.
Ломоносова, О. Е. Диверсифікація як економічна категорія і як поняття = Diversification as an economic category and as a concept / О. Е. Ломоносова // Наук. вісн. УжНУ. Сер. Міжнародні економічні відносини та світове господарство. – Ужгород, 2020. – Вип. 33, ч. 2. – С. 7–15.
Keywords: диверсифікація; категорія диверсифікації; поняття диверсифікації; змістова основа диверсифікації; ознаки диверсифікації; мета диверсифікації; диверсификация; категория диверсификации; понятие диверсификации; содержательная основа диверсификации; признаки диверсификации; цель диверсификации; diversification; category of diversification; concept of diversification; semantic basis of diversification; diversification features; goal of diversification