Доцільність введення Індустрії 4.0 в Україні в аспекті макропруденційної політики. Ризики та перспективи революційної технології - Прокопович Л. Б.; Баланенко О. Г.; Максимішин О. М.; Колодка О. А.; Prokopovich L.; Balanenko O.; Maksymishyn O.; Kolodka A. (Ефективна економіка, 2022)
Дослідження присвячене розгляданню питання доцільності введення Індустрії 4.0 в Україні в аспекті макропруденційної політики. У статті розглянуто Індустрію 4.0 як новий виток розвитку промислової революції, який характеризується інтеграцією виробництва та Інтернету й IT-технологій. Основною її метою є розвиток та впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, часткова автоматизація та роботизація бізнес-процесів. Визначено, що Індустрія 4.0 стимулює виникнення нових технологій. Проаналізовано історію терміну Індустрія 4.0 та розглянуто думки провідних фахівців щодо введення технології в Україні. Звернуто увагу на результати опитування в межах проекту Industrie 4.0 in a Global Context: Strategies for Cooperating with International Partners. Виявлені основні складові, які стануть передумовами до революційної зміни в сучасному світі. З’ясовані особливо важливі чинники, що впливають на перспективи введення цієї технології на території України. Виявлені негативні чинники, які вплинуть на Україну, якщо вона не впровадить інноваційну технологію. Проведена предметна оцінка ефективності впровадження цифрової економіки, її вплив на зменшення собівартості та покращення якості створюваних продуктів, автоматизацію пріоритетних галузей економіки, зменшення рівня антропогенних помилок та ліквідацію корупції. Зроблено висновок, що зменшення індексу сприйняття корупції дозволить державі досягти прогресу в наступних макропруденційних інструментах. Проаналізовано основні макропруденційні інструменти регулювання фінансової системи. Відображено аналіз макроекономічних показників до та після впровадження Індустрії 4.0. Зроблено ретроспективний аналіз індексу реальної заробітної плати та прогнозний індекс заробітної плати на території України. Проведено аналіз співвідношення індексу реальної та потенційної заробітної плати. Виявлений період регенерації економічного стану в країні, а зокрема індексу реальної заробітної плати, який буде тривати за рахунок стрімкого зростання пріоритетних галузей економіки. Автор акцентує увагу на позитивні та негативні чинники впровадження Індустрії 4.0. Вона несе із собою значні ризики, так як глобальні зміни постійно послаблюють стабільність у суспільстві. Проте, якщо своєчасно реагувати на гострі соціальні виклики, вводити поступово інновації, інтегруючи їх з існуючими рішеннями, то багато проблем можна оминути. Зроблено висновок, що завдяки Індустрії 4.0 через декілька років в світі буде спостерігатися розумне виробництво, велика оновлююча база даних та аналітика, сфера працевлаштування за допомогою нейронних зв’язків та прогресивне, які можна бути реалізувати насправді.
Expenditure of introduction of industry 4.0 in Ukraine in the aspect of macroprudence policy. Risks and prospects of revolutionary technology
Доцільність введення Індустрії 4.0 в Україні в аспекті макропруденційної політики. Ризики та перспективи революційної технології = Expenditure of introduction of industry 4.0 in Ukraine in the aspect of macroprudence policy. Risks and prospects of revolutionary technology / Л. Б. Прокопович, О. Г. Баланенко, О. М. Максимішин, О. А. Колодка // Ефективна економіка. – 2022. – № 2.
Keywords: Індустрія 4.0; внутрішня економіка; інвестиції; стагнація; технологія; макропруденційна політика; індекс реальної заробітної плати; індекс сприйняття корупції; Industry 4.0; domestic economy; investment; stagnation; technology; macroprudential policy; real wage index; corruption perception index