Мультиагентна система бухгалтерського обліку розрахунків з бюджетом - Михайлов М. С.; Шевчук С. В.; Mykhailov M.; Shevchuk S. (My University, 2026)
Розвиток і поширення інструментів штучного інтелекту (ШІ) продукує необмежені можливості для компаній у сфері організації бізнеспроцесів. І у той же час є серйозним викликом до рівня цифрових компетенцій персоналу. У статті розглянуто сутність агентів-ШІ, систематизовано їх основні риси. Досліджено проблеми впровадження і переваги застосування мультиагентних систем (МАС), які базуються на використанні інструментів ШІ, на прикладі організації бухгалтерського обліку розрахунків з бюджетом. Запропоновано модульну архітектуру МАС, яка базується на розподілі компетенцій між окремими група автономних агентів, і забезпечує інтеграцію з ERP-системами. МАС має ряд переваг, оскільки є легко масштабованою і децентралізованою, автономність агентів поєднується з використанням людського контролю для прийняття важливих рішень. Розглянуто порядок взаємодії агентів МАС на прикладі бухгалтерського обліку ПДВ. Акцентовано увагу на важливості створення інтелектуальних платформ для обміну податковою інформацією між державою і бізнесом для підвищення ефективності податкового контролю.
Multi-agent system for accounting of settlements with the budget
Михайлов, М. С. Мультиагентна система бухгалтерського обліку розрахунків з бюджетом = Multi-agent system for accounting of settlements with the budget / М. С. Михайлов, С. В. Шевчук // Ефективна економіка. – 2026. – № 5.
Keywords: автономні агенти; бухгалтерський облік; мультиагентна система; податки; розрахунки з бюджетом; штучний інтелект; accounting; accounting of settlements with the budget; artificial intelligence; autonomous agents; multi-agent system; taxes