Екологічна оцінка впливу військових дій на гідромережу Київської області та стратегії відновлення водних екосистем - Кірейцева Г. В.; Циганенко-Дзюбенко І. Ю.; Kireitseva Hanna V.; Tsyhanenko-Dziubenko Illia Yu. (My University, 2025)
У статті досліджується комплексний екологічний вплив військових дій на водні екосистеми Київської області в період російсько-української війни. На основі всебічного аналізу наукової літератури та супутникових знімків ідентифіковано закономірності деструктивного впливу на регіональну гідромережу. Бібліометричний аналіз наукових тенденцій виявив чотири основні кластери дослідницького фокусу: фізико-хімічні аспекти забруднення води, методології екологічного моніторингу, біологічні відповіді на військові стресори та специфічні хімічні забруднювачі. Просторовий аналіз супутникових даних дозволив картографувати різні типи пошкоджень водних екосистем Київської області, включаючи руйнування гідротехнічних споруд, забруднення водотоків внаслідок інтенсивних боїв та пожеж, пошкодження інфраструктури водопостачання та масову загибель гідробіонтів. Північні райони області зазнали найбільш серйозних впливів через найвищу інтенсивність бойових дій. Дослідження виявляє системні закономірності деградації екосистем, включаючи хімічне забруднення від військової техніки та боєприпасів, фізичну деструкцію біотопів, зміну гідрологічних режимів через пошкоджену інфраструктуру та порушення екологічної зв'язності. У статті запропоновано класифікацію деструктивних впливів (хімічних, фізичних, механічних, біологічних) та відповідних стратегій екологічної реабілітації з урахуванням специфіки типу пошкоджень, ефективності методів відновлення та часових рамок реалізації. Цей системний підхід забезпечує методологічну основу для розробки регіональних програм післявоєнного екологічного відновлення пошкоджених гідроекосистем Київської області. Мета. Здійснити комплексну екологічну оцінку впливу військових дій на стан і функціонування гідромережі Київської області та розробити класифікацію деструктивних впливів для формування методологічної основи відновлення пошкоджених водних екосистем. Методика. У дослідженні застосовано просторовий аналіз супутникових даних, бібліометричний аналіз наукових публікацій, картографічне моделювання військових впливів та системний аналіз деструктивних впливів на регіональні водні екосистеми Київської області. Результати. Детальне картографування наслідків війни в Київській області виявило значні порушення гідромережі, включаючи руйнування гідротехнічних споруд, забруднення водотоків, пошкодження інфраструктури водопостачання та масову загибель гідробіонтів, причому північні райони зазнали найбільш серйозних впливів через інтенсивні бойові дії. Наукова новизна. Вперше проведено комплексну екологічну оцінку військових впливів на гідромережу Київської області, що дозволило систематизувати деструктивні впливи на водні екосистеми та відповідні стратегії реабілітації. Практична значимість. Запропонована класифікація деструктивних впливів та стратегій реабілітації створює методологічну основу для розробки регіональних програм екологічного відновлення пошкоджених війною гідроекосистем Київської області і може слугувати орієнтиром для екологічних органів у плануванні післявоєнного відновлення.
Ecological assessment of military actions impact on the Kyiv region hydronetwork and strategies for aquatic ecosystem restoration
Кірейцева, Г. В. Екологічна оцінка впливу військових дій на гідромережу Київської області та стратегії відновлення водних екосистем = Ecological assessment of military actions impact on the Kyiv region hydronetwork and strategies for aquatic ecosystem restoration / Г. В. Кірейцева, І. Ю. Циганенко-Дзюбенко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 1 (499). – С. 199–207.
Keywords: екологічна безпека; ризик; військові впливи; водні ресурси; інтегроване управління; сталий розвиток; моніторинг; екологічні пошкодження; Київська область; водна інфраструктура; екологічна реабілітація; environmental safety; risk; military impacts; aquatic resources; integrated management; sustainable development; monitoring; environmental damage; Kyiv region; water infrastructure; ecological rehabilitation