Порошки систем Na2O‒CaO‒SiO2 і K2O‒PbO‒SiO2: переробка відходів і процеси розм’якшення - Казимиренко, Юлія Олексіївна; Kazymyrenko, Y. O. (My University, 2018)
Анотація: Досліджено хімічний склад, властивості та морфологію порошків, одержаних сухим здрібненням бою скла кришталевого посуду та рентгенівського обладнання, які відносяться до систем Na2O–CaO–SiO2, K2O–PbO–SiO2. Проаналізовано вплив температури на їх структуру у відповідності з діаграмами стану силікатних систем. На прикладі термічного оброблення порошків у окисній атмосфері та електродугового напилення у складі метал-скляних покриттів досліджено процеси розм’якшення порошків та їх морфологічні зміни. Одержані результати розширюють фізико-хімічні уявлення про структуроутворення нових композицій та використані для розробки технологічних рекомендацій.
Казимиренко, Ю. О. Порошки систем Na2O‒CaO‒SiO2 і K2O‒PbO‒SiO2: переробка відходів і процеси розм’якшення = Powders of Na2O–CaO–SiO2 and K2O–PbO–SiO2 systems: waste disposal and processes of softening / Ю. О. Казимиренко // East European Scientific Journal Wschodnioeuropejskie Czasopismo Naukowe. – 2018. – № 7 (35), vol. 2. – С. 21–30.
Keywords: порошки стекол; розм’якшення; морфологія; структура; силікатні системи; температурний вплив; покриття; glass powders; softening; morphology; structure; silicate systems; temperature influence; coatings