Вплив соціального середовища на мовленнєвий розвиток дітей із затримкою психічного розвитку у початковій школі - Афанасьєва Галина Дмитрівна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено особливості мовленнєвого розвитку дітей із затримкою психічного розвитку та значення соціального середовища для його оптимізації. Проведено педагогічний експеримент, що включав діагностичний, діяльнісно-корекційний та контрольний етапи, спрямовані на перевірку ефективності соціально збагаченого середовища. Запропоновано модель впливу соціального середовища на мовленнєвий розвиток дітей із ЗПР у початковій школі. Розроблено практичні рекомендації для педагогів, логопедів і батьків, спрямовані на впровадження ефективної моделі впливу соціального середовища на мовленнєвий розвиток дітей із затримкою психічного розвитку (ЗПР) у початковій школі.
The influence of the social environment on the speech development of children with delayed mental development in primary school
Афанасьєва Г.Д. Вплив соціального середовища на мовленнєвий розвиток дітей із затримкою психічного розвитку у початковій школі = The influence of the social environment on the speech development of children with delayed mental development in primary school : магістерська робота : спец. 016 Спеціальна освіта / Г.Д. Афанасьєва ; наук. кер. К.А. Шапочка – Миколаїв : НУК, 2025. – 105 с.
Keywords: мовленнєвий розвиток; затримка психічного розвитку; соціальне середовище; speech development; developmental delay; social environment