Аудит у сучасному інформаційному середовищі - Бурлан С. А.; Прокопович Л. Б.; Burlan S.; Prokopovich L. (Ефективна економіка, 2023)
Цифровізація економіки зумовила суттєві виклики та можливості комплексного характеру як на макро-, так і на мікрорівні. Одним з пріоритетних напрямків в даному контексті є діджиталізація аудиту. Метою статті є визначення особливостей та сучасних викликів для цифровізованої перевірки фінансової звітності компаній в контексті підтримки системи їх стратегічного управління. В статті вивчено сучасну проблематику сфери діджиталізованого аудиту та новітні виклики, що постали на тлі розвитку цифрових технологій. Наголошено на тому, що цифровізована перевірка фінансової звітності як комплекс технологічних рішень має узгоджену природу на перетині технологічних і професійних рішень, що ґрунтуються на ноу-хау незалежного аудитора. Виділено ключові виклики для розвитку та імплементації системи цифровізованого аудиту. Здійснено аналіз кращих практик застосування автоматизованих аналітичних інструментів в рамках діджиталізованої перевірки фінансової звітності компаній. Сформовано комплекс рекомендацій з посилення ефективності імплементації технологічного комплексу цифровізованого аудиту, що ґрунтується на управлінських підходах централізації, систематизації, автоматизації роботи незалежного аудитора. Додатково в рамках сформованого масиву рекомендацій передбачено розбудову екосистеми вартісно-орієнтованого управління компанією, що ґрунтується на інноваційному потенціалі діджиталізованого аудиту, що покликано посилити результати роботи незалежного аудитора в рамках інноваційного середовища цифрових технологій. Дане дослідження може бути корисним профільним дослідникам, експертам в царині цифрових технологій, незалежним аудиторам, професійній фінансовій та аудиторській спільноті, галузевим асоціаціям, органам державної влади. Перспективами майбутніх досліджень є розширення аналізу проблематики узгодження роботи різноманітних програмних і апаратних рішень в рамках комплексу діджиталізованої перевірки фінансової звітності компаній, а також поглиблення розуміння інформаційно-аналітичних потреб ключових стейкхолдерів в контексті системи цифровізованого аудиту.
Audit in the modern information environment
Бурлан, С. А. Аудит у сучасному інформаційному середовищі = Audit in the modern information environment / С. А. Бурлан, Л. Б. Прокопович // Ефективна економіка. – 2023. – № 1.
Keywords: аудит; діджиталізація; автоматизація; цифрові технології; стейкхолдер; ефективність компанії; стратегічне управління; audit; digitalization; automation; digital technologies; stakeholder; efficiency of the company; strategic management