Оцінювання рівня прибутковості банківської групи - Прокопович Леонід Борисович; Баланенко Олена Георгіївна; Колодка Андрій Олександрович; Prokopovich Leonid; Balanenko Olena; Kolodka Andrii (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена актуальній проблемі підвищення достовірності оцінювання рівня прибутковості на прикладі банківської групи. Показано, що більшість розроблених раніше моделей прогнозування рівня прибутковості засновані на лінійній регресії, без їх порівняння з нелінійними моделями. У роботі був проаналізований характер існуючої залежності рівня прибутковості банківської групи від показників двох учасників даної групи. Побудовано комплекс однофакторних регресійних моделей рівня прибутковості банківської групи з використанням показників кожного учасника групи. З метою підвищення якості отриманих моделей було вирішено використовувати методу машинного вчення. Як такий метод був обраний баггинг, який дозволив запропонувати двохфакторну модель оцінювання рівня прибутковості банківської групи.
Assessing the profitability of the banking group
Прокопович, Л. Б. Оцінювання рівня прибутковості банківської групи = Assessing the profitability of the banking group / Л. Б. Прокопович, О. Г. Баланенко, А. О. Колодка // Економіка та суспільство. – 2021. – Вип. 34.
Keywords: прибутковість; банківська група; регресія; баггинг; машинне вчення; profitability; banking group; regression; bagging; machine learning