Конституційне право на достатній життєвий рівень і проблема бідності: основні акценти - Гавриленко Н. В.; Havrilenko Nataliia Viktorivna (My University, 2023)
Право людини на достатній рівень життя розглядається як природнє невідчужуване право людини, яке забезпечується системою особистих, політичних, соціально-економічних і культурних прав, а категорія «гідного життя» постає не у вигляді достатнього матеріального добробуту, а як спосіб людського буття, яке здійснюється відповідно до вимог людської екології, що і визначає необхідність юридичного механізму нової якості. Згідно з авторською позицією, гідний рівень життя людини формується лише тоді, коли він є логічним наслідком уявлень про людську гідність, які існують в суспільстві, а також є специфічним продуктом творчої діяльності самої людини. З’ясовано, що проблема бідності є однією з найбільш гострих проблем у соціальній сфері України. Доведено, що проведені в нашій країні соціально-економічні реформи, в результаті яких відбувся перехід до ринкових відносин, супроводжувалися колосальним зростанням чисельності соціально уражених верств населення, які не мають можливості самостійно забезпечити собі гідний рівень життя, що призвело до необхідності впровадження додаткових заходів щодо надання державної соціальної підтримки і розширення контингенту осіб, які мають право на її отримання.
The constitutional right to an adequate standard of living and the problem of poverty: main points
Гавриленко, Н. В. Конституційне право на достатній життєвий рівень і проблема бідності: основні акценти / Н. В. Гавриленко // EU labor law: decent work and expansion of institutional capacity for sustainable development : sci. monograph / O. V. Baklan, T. V. Fedorenko, N. V. Havrilenko ets. – Riga : Baltija Publishing, 2023. – Р. 22–35.
Keywords: право; конституційне право; права людини; право на достатній життєвий рівень; б; ідність