Підвищення надійності роботи стаціонарної електростанції потужністю 150 кВт за рахунок моніторингу процесів в циліндрі двигуна. Прототип 64 18/22 - Коваленко Богдан Сергійович (My University, 2024)
В даній кваліфікаційній роботі відповідно до завдання запропоновано рішення щодо підвищення надійності роботи дизельного двигуна для стаціонарної електростанції, потужністю 150 кВт, спроектованого на базі двигуна-прототипу 6Ч 18/22, за рахунок моніторингу процесів в циліндрі двигуна. Описано об’єкт встановлення двигуна, яким є стаціонарна дизель-генераторна електростанція. Розглянуто та описано особливості конструкції та роботи двигуна-прототипу. Здійснено розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моментів що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна та складових зовнішнього теплового балансу. Описано проблеми контролю параметрів штатного двигуна, та розглянуто шляхи їх покращення. Зазначено важливість моніторингу процесів в середині циліндру двигуна та їх вплив на надійність та довговічність роботи дизеля. Запропоновано систему моніторингу параметрів в циліндрі двигуна та описано функціональні можливості датчиків а також принципи їх будови та роботи. Визначено геометричні параметри посадових місць під датчики. Розглянуто проблеми, пов’язані що шкідливого впливу проектованого дизеля на навколишнє середовище. Визначено кількісні показники токсичних компонентів відпрацьованих газів проектованого двигуна. Проаналізовано небезпеки, що можуть виникати під час ремонту, обслуговуванні та експлуатації двигуна та запропоновано заходи щодо їх усунення. Розраховано рівні шуму та вібрації проектованого двигуна.
Коваленко, Б. С. Підвищення надійності роботи стаціонарної електростанції потужністю 150 кВт за рахунок моніторингу процесів в циліндрі двигуна. Прототип 64 18/22 : магістерська робота ; спец. 131 ''Прикладна механіка'' / Б. С. Коваленко ; наук. кер. О. С. Каіров. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2024. – 82 с.
Keywords: стаціонарна електростанція; дизельний двигун; робочий цикл; система моніторингу; індикаторний кран; датчик; вібрація; шум; 131 ''Прикладна механіка''; stationary power plant; diesel engine; operating cycle; monitoring system; indicator crane; sensor; vibration; noise