Підготовка дітей із ООП до навчання в системі особистісно-орієнтованого підходу - Шапочка К.А.; Вдовиченко Р.П.; Апостолова І.Г. (Wydawca «Interdruk» Poland, Warszawa, 2024)
Стаття присвячена аналізу поглядів Марії Монтессорі, Василя Сухомлинського та принципів інклюзивної освіти з позиції підготовки дітей із ООП до навчання в системі особистісно-орієнтованого підходу. Наголошує, що ці підходи акцентують увагу на індивідуальності дитини, її унікальних потребах і можливостях, а також на створенні освітнього середовища, яке сприяє розвитку кожного учня і відповідає концепції реалізації особистісно-орієнтованого підходу. Особистісно-орієнтований підхід до навчання — це педагогічна концепція, яка передбачає фокусування на особистості учня як на центральному об’єкті освітнього процесу, з урахуванням індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та можливостей кожного учня, зокрема із ООП, створюючи умови для його гармонійного розвитку та самореалізації.
Children with SEN preparation for education in the person-oriented approach system
Шапочка К.А. Підготовка дітей із ООП до навчання в системі особистісно-орієнтованого підходу = Children with SEN preparation for education in the person-oriented approach system / К.А. Шапочка, Р.П. Вдовиченко, І.Г. Апостолова // Сolloquium-journal. - Warszawa : Wydawca «Interdruk». 2024. №29 (222). Część 1. Р. 60-63
Keywords: особистісно-орієнтований підхід; інклюзивна освіта; діти з ООП; М. Монтессорі; В. Сухомлинський; personal-oriented approach; inclusive education; children with SEN; M. Montessori; V. Sukhomlynskyi