Методичні підходи до прогнозування прибутку підприємства - Бурлан Світлана Анатоліївна; Прокопович Леонід Борисович; Burlan Svitlana; Prokopovich Leonid (Економіка та суспільство, 2024)
Розглянуті питання підвищення достовірності оцінювання рівня чистого прибутку на підприємствах з виробництва хлібопродуктів. В роботі були побудовані однофакторні та багатофакторні регресійні моделі за методом найменших квадратів. Приймаючи до уваги наявність мультиколінеарності між факторами, для побудови багатофакторних моделей методом найменших квадратів значення факторів були перетворені за допомогою методу головних компонент. Всі моделі побудовані за методом найменших квадратів за різних причин були усунені від подальшого дослідження. На наступному етапі дослідження побудовані багатофакторні моделі оцінювання рівня чистого прибутку за допомогою методів: k-ближніх сусідів та бінарного дерева рішень. Регресійна модель на основі бінарного дерева рішень пройшла всі перевірки та її можна рекомендувати для прогнозування величини чистого прибутку на підприємствах з виробництва хлібопродуктів.
Methodological approaches to forecasting enterprise profits
Бурлан, С. А. Методичні підходи до прогнозування прибутку підприємства = Methodological approaches to forecasting enterprise profits / С. А. Бурлан, Л. Б. Прокопович // Економіка та суспільство. – 2024. – № 62.
Keywords: прибуток підприємства; підприємства з виробництва хлібопродуктів; регресія; метод головних компонент; k-ближніх сусідів; дерево рішення; enterprise profit; bakery enterprises; regression; principal components method; k-nearest neighbors; decision tree