Правове регулювання морської безпеки України: виклики та перспективи - Дейнеко В. Ю. (My University, 2025)
Правове регулювання морської безпеки України: виклики та перспективи – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню правового регулювання морської безпеки України в умовах сучасних викликів та загроз. У результаті дослідження розглянуто та проаналізовано теоретико-правові основи морської безпеки, міжнародно-правові стандарти та їх імплементацію, систему джерел національного законодавства, правовий статус суб'єктів забезпечення морської безпеки, механізми захисту критичної морської інфраструктури та особливості правозастосовної практики. У першому розділі «Теоретико-правові основи морської безпеки України» розглянуто питання поняття, сутності та правових принципів забезпечення морської безпеки, проаналізовано міжнародно-правові стандарти регулювання морської безпеки та їх імплементацію в законодавство України, охарактеризовано систему джерел національного законодавства у цій сфері. У другому розділі «Аналіз правового регулювання та практика забезпечення морської безпеки» розкрито правовий статус та повноваження суб'єктів забезпечення морської безпеки України, досліджено законодавче забезпечення захисту критичної морської інфраструктури та морського середовища, проаналізовано особливості правозастосовної та судової практики у сфері протидії загрозам морській безпеці. У третьому розділі «Виклики та перспективи удосконалення законодавства про морську безпеку» йдеться про сучасні виклики та загрози морській безпеці України, проблемні питання правового регулювання та міжвідомчої координації, обґрунтовано шляхи та пропозиції щодо гармонізації національного законодавства з правом ЄС та міжнародними актами. У Висновках акцентовано увагу на необхідності системної модернізації правової бази морської безпеки, посилення міжвідомчої координації, гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами та правом ЄС, вдосконалення механізмів захисту критичної морської інфраструктури та розробки комплексної національної стратегії морської безпеки.
Дейнеко, В. Ю. Правове регулювання морської безпеки України: виклики та перспективи : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / В. Ю. Дейнеко ; наук. кер. А. Л. Борко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 79 с.
Keywords: морська безпека; правове регулювання; міжнародні стандарти; критична інфраструктура; гармонізація законодавства; міжвідомча координація; захист морського середовища; суб'єкти забезпечення; 081 ''Право''