Психологічна підтримка осіб, які пережили травматичні події: комплексний аналіз методів, ефективності та факторів впливу - Криницька О. О.; Krynytska O. O. (My University, 2025)
Криницька О. О. Психологічна підтримка осіб, які пережили травматичні події: комплексний аналіз методів, ефективності та факторів впливу. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія» освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 91 сторінка. Сучасне суспільство дедалі частіше стикається з викликами, зумовленими травматичними подіями глобального та локального масштабів. Військові конфлікти, техногенні катастрофи, прояви насильства та болючі втрати близьких формують критичний рівень психологічної напруги в соціумі. Такі кризові ситуації мають глибокий деструктивний вплив на психічний стан особистості, що нерідко призводить до розвитку посттравматичних стресових розладів (ПТСР). У цьому контексті потреба у своєчасній та висококваліфікованій психологічній підтримці осіб, які пережили травму, є надзвичайно гострою. Це важливо не лише для збереження індивідуального здоров’я людини, а й для забезпечення соціальної стабільності та національної безпеки держави в цілому. Метою дослідження обрано вивчення включають теоретичний аналіз наукових джерел, систематизацію і порівняння різних підходів до психологічної підтримки, методи психологічної діагностики для оцінки стану осіб із травматичним досвідом, а також емпіричні методи – опитування, спостереження, тестування. Дослідження проводилось на базі психологічного центру «ALTERA». Вибірку склали 109 респондентів віком від 13 до 56 років (89,6 % жінок та 10,4 % чоловіків). Апробація результатів представлені на ХІХ Міжнародній науково-практичній конференції (м. Миколаїв, 2025 р.) та опубліковані у наукових працях, зокрема в «Гуманітарному віснику НУК». Із літературних джерел було зараховано 86 джерела.
Psychological Support for Individuals who Have Experienced Traumatic Events: a Comprehensive Analysis of Methods, Effectiveness, and Influencing Factors
Криницька, О. О Психологічна підтримка осіб, які пережили травматичні події: комплексний аналіз методів, ефективності та факторів впливу = Psychological Support for Individuals who Have Experienced Traumatic Events: a Comprehensive Analysis of Methods, Effectiveness, and Influencing Factors : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / О. О. Криницька ; наук. кер. Н. В. Михальченко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 89 с.
Keywords: психологічна підтримка; психологічна травма; посттравматичний досвід; посттравматичний стресовий розлад; 053 ''Психологія''; psychological support; psychological trauma; post-traumatic experience; post-traumatic stress disorder