Дослідження методів та інформаційних технологій побудови СППР для вибору оптимального варіанту складу композиційних матеріалів і покриттів - Могила Р. C.; Mohyla Roman (My University, 2024)
Магістерська робота «Дослідження методів та інформаційних технологій побудови СППР для вибору оптимального складу композиційних матеріалів і покриттів» Актуальним питанням є створення спеціалізованих інформаційних систем управління складами композиційних матеріалів, що дозволяють як проектувати нові матеріали, так і коригувати склад вже існуючих на основі принципу «зворотного зв'язку». Метою дослідження є підвищення ефективності праці інженераматеріалознавця шляхом створення СППР, за рахунок впровадження інструментарію експертних оцінок, на основі методу аналізу ієрархії. Об'єкт дослідження - інформаційні процеси і технології в проектуванні композиційних матеріалів. Предмет дослідження - методи та інформаційні технології побудови СППР для підвищення ефективності наукових досліджень в галузі проектування КМ. Наукова новизна роботи: - Запропоновано новий підхід до вибору складу композиційних матеріалів і покриттів при їх проектуванні із застосуванням методу аналізу ієрархій. Методи дослідження: проведені дослідження засновані на методах і технологіях побудови інформаційних сховищ даних і технології інтелектуального аналізу даних, отриманих раціональним підходом для побудови системи підтримки прийняття рішень, методах експертних оцінок, методи пошуку оптимальних рішень, методах прийняття рішень, а саме метод аналізу ієрархій для вибору оптимального складу КМ і покриттів. Практична цінність роботи: розробка СППР в основу якої покладено метод аналізу ієрархій, якій дозволяє скоротити матеріальні витрати і витрати часу на наукові дослідження в області проектування КМ.
Research methods and information technologies for construction of DSS to select the optimal composition of composite materials and coatings
Могила, Р. С. Дослідження методів та інформаційних технологій побудови СППР для вибору оптимального варіанту складу композиційних матеріалів і покриттів = Research methods and information technologies for construction of DSS to select the optimal composition of composite materials and coatings : магістерська робота ; спец. 124 ''Системний аналіз'' / Р. С. Могила ; наук. кер. С. О. Слободян. – Миколаїв : НУК, 2024. – 57 с.
Keywords: проектування; композиційні матеріали; система підтримки прийняття рішень; метод аналізу ієрархій; 124 ''Системний аналіз''; design; composite materials; decision support system; method of analysis of hierarchies