Розробка системи "Розумна пожежна частина" - Бойко Леонід Миколайович; Boiko Leonid (НУК, 2024)
Кваліфікаційна робота висвітлює актуальні проблеми щодо використання сучасних технологій та систем автоматизованого управління у пожежних підрозділах ДСНС України. В сучасних реаліях науково-технічного прогресу такі системи, як правило, представляють собою апаратно-програмні комплекси, які дозволяють в автоматичному режимі контролювати та підтримувати належний рівень енергоефективності, як підрозділу, так і в загальному всієї системи рівня країни. Оптимізовувати, спростити та автоматизувати такі напрямки, як повсякденна діяльність, забезпечення оперативної готовності та реагування, утримання належного рівня безпеки підрозділів, піклування про здоров'я особового складу і забезпечення дотримання належних умов праці, зменшення часу на виїзд пожежних розрахунків, що підвищить шанси на спасіння людей та матеріальних цінностей. Використання такої системи викликано необхідністю вже почати впровадження таких технологій, адже вони дозволять знизити або зовсім вилучити факти людських помилок, хибних рішень, що є наслідком людського фактору, дозволять проводити детальне документування усіх подій, обмежувати доступ до підрозділів ДСНС стороннім особам та розмежовувати функції користувачів та особового складу. В даній роботі зроблений аналіз наявних алгоритмів, що використовуються в системі ДСНС та запропонована загальна концепція цифровізації пожежних підрозділів. Розроблені та обґрунтовані електричні принципові схеми апаратних пристроїв, виготовлені та впроваджені в дослідну експлуатацію в пожежних підрозділах м. Миколаєва контролери та запропонована загальна концепція побудови програмно-апаратного комплексу. Відпрацьовані програмні алгоритми розроблених пристроїв. Розроблена система «Розумна пожежна частина» впроваджена в дослідну експлуатацію в усіх пожежних підрозділах міста Миколаєва.
Development of the "Smart Fire Department" system
Бойко, Л. М. Розробка системи "Розумна пожежна частина" = Development of the "Smart Fire Department" system : магістерська робота ; спец. 171 “Електроніка“ / Л. М. Бойко ; наук. кер. О. С. Дьяконов. – Миколаїв : НУК, 2024. – 139 с.
Keywords: пожежний підрозділ; алгоритми автоматизації; цифровізація пожежних підрозділів; програмно-апаратний комплекс; 171 “Електроніка“; fire department; automation algorithms; digitalization of fire departments; software and hardware complex