Психологічні особливості вивчення іноземної мови фахового спрямування - Овсянко, Г.; Кириченко С. (My University, 2021)
У статті розглянуто питання урахування психологічних особливостей студентів при вивченні іноземної мови фахового спрямування. Проаналізовано методичні аспекти врахування психологічних особливостей при навчанні іноземній мові. Наголошено на необхідності та важливості урахування психологічних особливостей студентів у процесі навчання іноземній мови фахового спрямування. Виявлено основні психологічні фактори вивчення іноземної мови. Серед основних психологічних факторів виділено: мотивацію та інтерес до вивчення мови, темперамент, пам’ять, здібності до вивчення мов, мовний бар’єр. Мотивація є основним фактором у вивченні мови. Результат у вивченні мови може принести тількимотивація досягнення успіху. Психологічний комфорт на занятті – це шлях до усвідомлення своєї значущості у соціумі, намагання отримати максимум інформації для успішного саморозвитку. За умови повного психологічного комфорту починається інтенсивний розвиток розумових процесів і уяви, покращення пам’яті, розвивається уміння спілкуватись. Активація процесів запам’ятовування також відіграє важливу роль у навчанні іноземній мові. Мозок людини є складним механізмом і основним показником його працездатності є увага. Якщо увага знижена, людина практично не може зосередитись. У статті зазначено, що успішність засвоєння іноземної мови визначається сукупністю факторів: мотиваційного, емоційного, когнітивного, лінгвістичного, психофізіологічного та інтерактивного. А це значить, що психологічні аспекти навчання іноземній мові визначають не тільки цілі та завдання викладання, мотивацію, інтерес студентів, а навіть самі методи та підходи до навчання. Наголошено на необхідності постійного пошуку нових можливостей і способів для формування та удосконалення методів вивчення іноземної мови фахового спрямування. Провідна ідея статті полягає в тому, що урахування психолого-педагогічних і індивідуальних особливостей студентів при вивченні іноземної мові фахового спрямування дозволяє з максимальною ефективністю запроваджувати нові технології в навчальний процес, підвищувати результативність навчання, формувати мовні навички та компетенції, розвивати творчі здібності, підвищувати рівень самостійної та поза аудиторної діяльності.
Овсянко, Г. Психологічні особливості вивчення іноземної мови фахового спрямування = Psychological features of studying a foreign language for professional purposes / Г. Овсянко, С. Кириченко // Університети і лідерство : ел. наук. фах. вид. – 2021. – № 1 (11). – С. 158–167. – Режим доступу : https://doi.org/10.31874/2520-6702-2021-11-1-158-167
Keywords: іноземна мова; мислення; мотивація; пам’ять; психологічні особливості; темперамент; увага; foreign language; thinking; motivation; memory; psychological features; temperament; attention