Екологічна оцінка та моніторинг стану ґрунтів у зонах військового впливу - Саюнова Марія Костянтинівна (My University, 2026)
Кваліфікаційна робота «Екологічна оцінка та моніторинг стану ґрунтів у зонах військового впливу» складається з: 67 сторінок, 5 розділів, 14 підрозділів, 14 таблиць, 8 рисунків, 24 використаних літературних джерел та без додатків. Екологічна оцінка та моніторинг ґрунтів сьогодні є важливими напрямами у вирішенні проблеми їхнього забруднення в Україні. У кваліфікаційній роботі розглянуто основні види вибухових речовин та їхній вплив на ґрунтовий покрив у районах, що постраждали внаслідок бойових дій. Досліджено екологічний стан ґрунтів, проаналізовано основні джерела їх забруднення та наслідки військового впливу на навколишнє природне середовище. У роботі розглянуто можливий механізм міграції вибухових речовин та їх взаємодію з компонентами ґрунту, можливий вплив на родючість земель, рослинність і загальний стан екосистем. Наведено методи екологічного моніторингу, які дають змогу своєчасно виявляти зміни стану ґрунтів і оцінювати рівень їх забруднення. Розглянуто візуальні, геофізичні, дистанційні та лабораторні методи досліджень, що використовуються для контролю стану територій, які зазнали військового впливу. Практична частина роботи ґрунтується на результатах лабораторних досліджень зразків ґрунту, відібраних на території Миколаївської області у 2025 році. Проведено оцінку основних фізико-хімічних показників ґрунту, визначено наявність окремих забруднювальних речовин та проаналізовано зміни, що відбулися внаслідок бойових дій. Також у роботі розглянуто можливі способи поствоєнного відновлення порушених земель і заходи, спрямовані на покращення екологічного стану постраждалих територій.
Keywords: військовий вплив; забруднення ґрунтів; вибухові речовини; деградація ґрунтів; екологічний моніторинг; екологічні наслідки; відновлення земель; рекультивація; техногенне навантаження; родючість ґрунту; 183 "Технології захисту навкодишнього середовища"; military impact; soil contamination; explosives; soil degradation; environmental monitoring; environmental impacts; land restoration; reclamation; anthropogenic load; soil fertility