Управління кредитоспроможністю підприємства - Аннаєв, Е. С. (My University, 2022)
З розвитком кредитних відносин з’явилися певні проблеми стосовно несвоєчасного або неповного повернення кредитів. Саме тоді і з’явився термін „кредитоспроможність”. У нашій банківській практиці до кредитної реформи 1930-1932 р. кредитоспроможність трактувалася як здатність особи, поєднана з її можливостями, виправдати надану довіру та справно виконувати свої боргові зобов’язання. У світовій практиці кредитоспроможність є одним з основних показників при визначенні доцільності та умов кредитування. Ще наприкінці XІ ст. Н. Х. Бунге в роботі "Теорія кредиту" приводить висловлення французького банкіра Ло: "Оказуючи довіру, ми звертаємо увагу на чесність клієнтів – вона переконує нас у тім, що ми не будемо обмануті; на їхнє мистецтво – воно дає нам надію, що вони не помиляться в розрахунках; на їхній рід занять – цим визначається надія на відсоток, що ми очікуємо". Сьогоденне трактування терміну „кредитоспроможність” зводиться до наступного: це здатність підприємства своєчасно та повністю відповідати по своїм борговим зобов’язанням. В підвищенні ефективності діяльності підприємства, зростанні його конкурентоспроможності та розробки фінансової стратегії підприємства важливу роль відіграє фінансовий аналіз, тому що результати аналізу допомагають у прийнятті оптимальних управлінських рішень власниками, інвесторами та кредиторами. Це визначає підвищення вимог до якості фінансового аналізу діяльності підприємства. Все це зумовлює необхідність аналізу платоспроможності та кредитоспроможності підприємств та визначає актуальність обраної теми кваліфікаційної роботи. Метою кваліфікаційної роботи є вивчення існуючих підходів до управління кредитоспроможністю підприємств та розробка на цій основі заходів щодо удосконалення фінансового управління підприємством. Структурно робота складається з чотирьох розділів, вступу, висновків, переліку використаної літератури та додатків і викладена на 99 сторінках. У вступі обґрунтовується актуальність теми, формулюється мета, завдання та визначається база дослідження. В першому розділі розглянуто теоретичні основи управління кредитоспроможністю підприємства, визначаються критерії та джерела інформації для проведення оцінки платоспроможності та кредитоспроможності. В другому – наведено характеристику діяльності ТОВ «С-Ко», проведено аналіз фінансового стану, кредитоспроможності підприємства. Розглянуто комплексну методику оцінки платоспроможності, що використовується світовими банками та методику ПАТ «ПриватБанк». В третьому розділі запропоновано заходи щодо удосконалення управління кредитоспроможністю через впровадження системи заходів щодо зменшення ризику кредитування. Розроблено та обґрунтовано зміну структури капіталу ТОВ «С-Ко» за рахунок залучення позикового капіталу в більших обсягах. Четвертий розділи містить питання охорони праці на підприємстві. Висновки містять узагальнення проведених досліджень та основні рекомендації підприємству щодо удосконалення управління кредитоспроможністю.
Аннаєв, Е. С. Управління кредитоспроможністю підприємства : бакалаврська робота ; спец. 072 "Фінанси, банківська справа та страхування" / Е. С. Аннаєв ; наук. кер. П. М. Карась. – Миколаїв : НУК, 2022. – 99 с.
Keywords: кредитоспроможність; платоспроможність; фінансова стійкість; фінансовий менеджмент; 072 "Фінанси, банківська справа та страхування"; creditworthiness; solvency; financial stability; financial management