Сучасні підходи та моделі інтеграції принципів сталого розвитку у діяльність малих та середніх підприємств - Сергійчук C. І.; Літвак О. А.; Артюх С. В.; Serhiichuk Serhii; Litvak Olga; Artyukh Serhiy (My University, 2026)
У статті узагальнено сучасні теоретичні підходи та моделі інтеграції принципів сталого розвитку у діяльність малих та середніх підприємств. Обґрунтовано, що зростання екологічних, соціальних та економічних викликів зумовлює перехід від фрагментарного впровадження корпоративної соціальної відповідальності до системної інтеграції принципів сталості у стратегічне й операційне управління МСП. Систематизовано ключові підходи до інтеграції сталого розвитку, зокрема інституційний, стейкхолдер-орієнтований, стратегічний та цифрово-інтеграційний. Визначено основні моделі інтеграції принципів сталого розвитку: ESG-орієнтовану модель, модель сталих бізнес-моделей, концепцію створення спільної цінності, циркулярну та цифрово-інтеграційну модель. Запропоновано концептуальну модель інтеграції принципів сталого розвитку у діяльність МСП в умовах цифровізації економіки, що відображає взаємодію інституційних умов, стратегічного управління, операційних процесів і ресурсного забезпечення, де цифрові технології виступають системоутворюючим фактором формування сталого цифрового підприємництва.
Modern approaches and models of integration of sustainable development principles into the activities of small and medium-sized enterprises
Сергійчук, C. І. Сучасні підходи та моделі інтеграції принципів сталого розвитку у діяльність малих та середніх підприємств = Modern approaches and models of integration of sustainable development principles into the activities of small and medium-sized enterprises / C. І. Сергійчук, О. А. Літвак, С. В. Артюх // Економічний простір. – 2026. – № 211. – С. 137–147.
Keywords: сталий розвиток; малі та середні підприємства; цифровізація економіки; ESG; циркулярна економіка; цифрова трансформація; сталі бізнес-моделі; sustainable development; small and medium-sized enterprises; digitalization of the economy; circular economy; digital transformation; sustainable business models