Трьохфакторна нелінійна регресійна модель для оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python, та розробка програми для її реалізації - Левицький Ігор Олександрович; Levytskyi Ihor Oleksandrovych (НУК, 2024)
Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього рівня магістра зі спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення». Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Миколаїв, 2024 р. Обсяг роботи: 90 стор., 10 табл., 7 рис., 26 використаних джерел, 5 додатків. Актуальність теми: Сьогодні багато компаній стикаються з необхідністю розробки або впровадження веб-застосунків для запуску продуктів чи оптимізації своїх бізнес-процесів. Для створення веб-застосунків на боці сервера використовуються різноманітні технології та мови програмування, зокрема і мова Python. Отже, побудова нелінійної регресійної моделі із застосуванням нормалізуючих перетворень є актуальним завданням, що сприяє підвищенню достовірності оцінювання розміру веб-застосунків, створених на Python, і має практичне значення. Мета та завдання дослідження: підвищення достовірності оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python, та розробка програми для її реалізації. Завдання: проаналізувати вже існуючі моделі оцінювання розміру ПЗ, відібрати проекти веб-застосунків мовою Python з відкритим вихідним кодом, які будуть використовуватися для побудови нелінійної регресійної моделі, побудувати трьохфакторну нелінійну регресійну модель для оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python, розробити програму, яка буде реалізовувати побудовану модель. Об'єкт дослідження: процес оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python. Предмет дослідження: нелінійна регресійна модель для оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python. Методи дослідження: методи теорії ймовірностей, математичної статистики, математичного моделювання, регресійного аналізу, об'єктно-орієнтованого програмування. Наукова новизна: удосконалено трьохфакторну нелінійну регресійну модель для оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python, за рахунок застосування нормалізуючого перетворення на основі десяткового логарифму і викидів регресії, що дозволить підвищити достовірність оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python, в порівнянні з існуючими моделями. Практичне значення одержаних результатів: розробка програми для оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python, на основі побудованої моделі. Апробація результатів дослідження: основні положення і результати досліджень, викладені у кваліфікаційній роботі, пройшли апробацію на VII Всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції молодих вчених та студентів «Сучасні інформаційні системи та технології» (м. Херсон, 29.11.2024). Публікації: основні результати кваліфікаційної роботи викладено у 1 науковій праці – матеріалах конференції.
A three-factor nonlinear regression model to size estimation of web applications created in Python and software development for its implementation
Левицький, І. О. Трьохфакторна нелінійна регресійна модель для оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються мовою Python, та розробка програми для її реалізації = A three-factor nonlinear regression model to size estimation of web applications created in Python and software development for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 ''Інженерія програмного забезпечення'' / І. О. Левицький ; наук. кер. Л. М. Макарова. – Миколаїв : НУК, 2024. – 91 с.
Keywords: програмне забезпечення; оцінювання розміру; нелінійна регресійна модель; веб-застосунок; Python; 121 ''Інженерія програмного забезпечення''; software; size estimation; nonlinear regression model; web application; Python.