Підвищення надійності роботи стаціонарної електростанції потужністю 300 кВт за рахунок покращення охолодження поршня. Прототип 6Ч 23/30 - Вареник Артур Геннадійович (My University, 2024)
В даній кваліфікаційній роботі відповідно до завдання запропоновано рішення щодо підвищення надійності роботи дизельного двигуна для стаціонарної електростанції, потужністю 300 кВт спроектованого на базі двигуна-прототипу 6Ч 23/30 за рахунок покращення охолодження поршня. Описано об’єкт встановлення двигуна, яким є стаціонарна дизель-генераторна електростанція. Розглянуто та описано особливості конструкції та роботи двигуна-прототипу. Здійснено розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моментів що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна та складових зовнішнього теплового балансу. Описано масляну систему штатного двигуна та розглянуто особливості її роботи. Зазначено її переваги та недоліки. Описано особливості змащування та охолодження днища поршня під час роботи та зазначено проблеми, що виникають при цьому. Запропоновано конструктивне рішення розпилювача мастила, що передбачає можливість розбризкування масла для омивання внутрішньої поверхні поршня. Визначено геометричні та витратні параметри розпилювача мастила. Описано проблеми, пов’язані зі шкідливим впливом проектованого дизеля на навколишнє середовище під час його експлуатації. Визначено кількісні показники токсичних компонентів відпрацьованих газів проектованого двигуна. Проаналізовано небезпеки, що можуть виникати під час ремонту, обслуговуванні та експлуатації двигуна. Запропоновано заходи щодо їх запобігання. Розраховано рівні шуму та вібрації проектованого двигуна.
Вареник, А. Г. Підвищення надійності роботи стаціонарної електростанції потужністю 300 кВт за рахунок покращення охолодження поршня. Прототип 6Ч 23/30 : магістерська робота ; спец. 131 ''Прикладна механіка'' / А. Г. Вареник ; наук. кер. І. А. Швець. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2024. – 103 с.
Keywords: стаціонарна електростанція; дизельний двигун; робочий цикл; система змащування; шатун; розпилювач; вібрація; шум; 131 ''Прикладна механіка''; stationary power plant; diesel engine; working cycle; lubrication system; connecting rod; sprayer; vibration; noise