Оценка фракционной эффективности градиентного переноса аэрозолей в элементах энергетических установок - Шевцов, А. П.; Кузнецов, Г. В.; Shevtsov, Anatolii P.; Kuznetsov, Heorhii V. (My University, 2019)
У статті подано результати дослідження для створення нових поколінь газоочисних пристроїв енергетичних установок і систем життєзабезпечення суден. Метою дослідження є визначення фракційної ефективності осадження на окремих ділянках багатофункціональних поверхонь і поверхні загалом під час реалізації ресурсозберігаючих аерозольних градієнтних технологій у суднових системах технічного та комфортного кондиціонування. Основна задача дослідження полягає в обґрунтуванні достовірності оцінки фракційної ефективності перенесення аерозолів у примежових шарах багатофункціональних поверхонь в енергетичних установках на основі моделі фракційної ефективності осадження аерозольної частинки послідовними способами як сукупності незалежних подій з постійною ефективністю. Об’єктом дослідження є процеси очищення аерозольних середовищ у суднових енергетичних установках і системах життєзабезпечення. Предметом дослідження є характеристики послідовності процесів градієнтного перенесення аерозольних середовищ у примежових шарах багатофункціональних поверхонь та їх показників фракційної ефективності очищення в суднових енергетичних установках і системах життєзабезпечення. Методом дослідження є ймовірнісний метод аналізу випадкових процесів та оцінювання досягнення необхідного рівня результату за послідовного проведення подій з урахуванням властивих їм елементів випадковості. У результаті дослідження обґрунтовано залежність фракційної ефективності осадження частинок аерозолю під час реалізації різних варіантів градієнтного перенесення в примежових шарах багатофункціональних поверхонь. Надано інтервальні оцінки впливу дії сил, викликаних градієнтами полів тиску, температури й концентрацій на значення фракційної ефективності осадження аерозолів. Практична значущість одержаних результатів полягає в пропозиції раціонального способу вибору послідовності дій термо-, акустико- й фотофоретичних ефектів та сил поверхневого натягу в аерозольних градієнтних технологіях для суднових енергоустановок та систем життєзабезпечення.
Шевцов, А. П. Оценка фракционной эффективности градиентного переноса аэрозолей в элементах энергетических установок = Assessment of the fractional efficiency of gradient transfer of aerosols in elements of power plants / А. П. Шевцов, Г. В. Кузнецов // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2019. – № 1 (475). – С. 82–88.
Keywords: вероятность; осаждение; частица; пограничный слой; многофункциональная поверхность; ймовірність; осадження; частинка; примежовий шар; багатофункціональна поверхня; probability; suppression; particle; boundary layer; multifunctional surface