Підвищення ефективності та оптимізація режимів роботи систем суднового мікроклімату = Increasing of efficiency and optimisation of working modes of ship microclimate systems - Голіков, Володимир Антонович; Golikov, V. A. (My University, 2012)
Вперше вирішення проблеми підвищення надійності суднових енергетичних становок спрямоване на забезпечення працездатності та збереження здоров'я основного елементу системи: людини-оператора. Застосовуючи системний підхід до принципів гігієнічного нормування факторів навколишнього середовища та умов праці на судні, розроблені теоретичні основи побудови систем суднового мікроклімату. Науково обґрунтовано математичні моделі процесів у елементах системи, що встановлюють кількісні залежності між середовищем судна, станом здоров'я моряка та умовами виробничої діяльності. Викладені результати досліджень по розробці багатопараметричних оптимальних регуляторів комфортності, побудові системи колективної безпеки на танкерах-газовозах та самонастроюваних систем автоматичного управління процесами кондиціонування мікроклімату приміщень = For the first time the decision of a problem of increasing the reliability of ship power plants is directed on provision workability and saving health of a principal element of a system: human-operator. Applying a system approach to the principles of a hygienic normalization of the factors of an environment and work conditions on a vessel, the theoretical fundamentals of a ship microclimate systems construction are designed. Mathematical models of processes in system elements which determine quantitative dependence between vessel environment, health condition of a seaman and conditions of industrial activity are scientifically proved. The results of research on development of multiparameter optimum comfort adjusters, construction of collective safety system on gas tankers and self-tuning systems of automatic control of processes of conditioning of a locations microclimate are stated.
Голіков, В. А. Підвищення ефективності та оптимізація режимів роботи систем судового мікроклімату : автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.08.05 / В. А. Голіков ; УДМТУ. - Миколаїв, 2000. - 36 с.
Keywords: судно; людина; мікроклімат; система; автоматизація; оптимізація; ship; man; microclimate; system; automation; optimisation