Розвиток фінансової грамотності підприємців в умовах повоєнного відновлення - Сергійчук Cергій Ілліч; Гура Олександр Олександрович; Serhiichuk Serhii Ilyich; Gura Oleksandr Oleksandrovych (My University, 2025)
У статті досліджено актуальність розвитку фінансової грамотності серед українських підприємців. Обґрунтовано, що війна не лише призвела до суттєвих економічних втрат, а й загострила потребу в підвищенні фінансової обізнаності суб’єктів підприємницької діяльності. Зазначено, що ефективне фінансове планування, управління ризиками, залучення фінансових ресурсів та оптимізація витрат є критично важливими навичками для забезпечення стабільності та відновлення бізнесу. У роботі досліджено міжнародний досвід підвищення фінансової грамотності підприємців, що є ключовим чинником сталого розвитку малого та середнього бізнесу, особливо в умовах економічних трансформацій. Успішні практики різних країн демонструють ефективність поєднання освітніх онлайн-платформ, акселераторів та менторських програм, а також державних ініціатив і стратегій, спрямованих на розвиток фінансових навичок підприємців. Запропоновано комплексний підхід до розвитку фінансової грамотності підприємців, що передбачає поєднання освітніх програм, державної підтримки, співпраці з громадськими організаціями, впровадження цифрових інструментів та адаптацію навчального контенту до умов воєнного часу. Особлива увага приділяється ролі держави у формуванні сприятливого середовища для підвищення фінансової культури, зокрема через податкові стимули, інформаційні кампанії та пільгові кредитні програми. Підкреслюєтеся необхідність інституційної підтримки підприємництва та партнерства між владою, бізнесом та освітніми закладами. Все це дозволить створити стійке середовище для малого та середнього бізнесу, забезпечуючи їм доступ до навчання, фінансових інструментів та можливостей для відновлення й розвитку. Даний підхід може стати основою для розробки національної стратегії з підвищення фінансової грамотності підприємців, що сприятиме економічній стійкості країни в умовах війни та післявоєнного відновлення.
Development of financial literacy of entrepreneurs in the context of post-war recovery
Сергійчук, C. І. Розвиток фінансової грамотності підприємців в умовах повоєнного відновлення = Development of financial literacy of entrepreneurs in the context of post-war recovery / C. І. Сергійчук, О. О. Гура // Наукові перспективи. Сер. Державне управління, Сер. Право, Сер. Економіка, Сер. Медицина, Сер. Педагогіка, Сер. Психологія. – 2025. – Вип. 4 (58). – С. 822–839.
Keywords: фінансова грамотність підприємців; фінансова освіта; сталий розвиток підприємництва; повоєнне відновлення; financial literacy of entrepreneurs; financial education; sustainable development of entrepreneurship; post-war recovery