Аналіз ступеня екологічної безпеки розробки родовища цегельної сировини - Лоза Неллі Андріївна (My University, 2025)
У роботі розглянуто екологічні аспекти функціонування підприємств будівельної індустрії, зокрема діяльність кар’єру з видобутку цегельної сировини ТОВ «Ментор-Буд» на базі Генівського родовища. Вступна частина окреслює загальну екологічну проблему забруднення атмосферного повітря пиловими викидами та їхній вплив на стан здоров’я населення, особливо в умовах інтенсивного розвитку будівельної галузі. У першому розділі детально проаналізовано особливості забруднення атмосфери підприємствами будівельної індустрії, розглянуто наслідки впливу пилових викидів та функціонування кар’єрів на довкілля та здоров’я людини. У другому розділі наведено фізико-географічну характеристику району, де розташоване Генівське родовище цегельної сировини. Третій розділ присвячено загальній характеристиці діяльності підприємства ТОВ «Ментор-Буд», описано основні виробничі процеси, класи небезпеки продукції, технологічні рішення з екологічного захисту, а також наведено альтернативи розміщення виробництва. У четвертому розділі здійснено комплексний аналіз впливу розробки Генівського родовища на атмосферне повітря, водне середовище та ґрунти. Наведено характеристику утворюваних на підприємстві відходів та виконано розрахунки їхніх нормативно-допустимих обсягів за окремими видами. Окрему увагу приділено економічній оцінці збитків, завданих довкіллю, та технічним рішенням щодо зниження антропогенного навантаження на територію розробки. У п’ятому розділі висвітлено заходи з техніки безпеки для працівників кар’єру, що є важливою складовою забезпечення сталого та безпечного функціонування підприємства. У висновках узагальнено основні результати дослідження, обґрунтовано необхідність впровадження природоохоронних заходів та формування екологічно орієнтованої політики у сфері розробки мінеральної сировини.
Лоза, Н. А. Аналіз ступеня екологічної безпеки розробки родовища цегельної сировини : бакалаврська робота ; спец. 101 ''Екологія'' / Н. А. Лоза ; наук. кер. Г. Г. Трохименко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 75 с.
Keywords: Родовище цегельної сировини; вплив на довкілля; виробничі процеси; природоохоронні заходи; 101 ''Екологія''; brick raw material deposit; environmental impact; production processes; environmental protection measures