Екологічна паркова як ефективне рішення для сталого розвитку міста - Топалова Т. О.; Topalova Tetiana (My University, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження впливу екологічних парковок на навколишнє середовище, розробка практичних рекомендацій щодо інтеграції таких паркувань у міське середовище та виявлення їх позитивних ефектів для сталого розвитку міста. Перший розділ роботи присвячений вивченню екологічних проблем організації паркувальних місць в міському середовищі. Проаналізовано види автомобільних стоянок і парковок та вимоги до організації паркувального простору згідно державних будівельних норм. У другому розділі розглянуто поняття екологічної парковки та основні принципи її проектування. Подано види газонних решіток, які є основним елементом екологічних парковок. Обґрунтовано переваги та недоліки експлуатації екологічних парковок в міському середовищі. Третій розділ роботи присвячений розробці проекту екологічної парковки біля торгово-розважального центру на території міста. Виконано розрахунок кількості паркувальних місць, подано детальний опис технології встановлення обраних газонних решіток ТТЕ. Надано рекомендації щодо підбору рослин для озеленення екологічної парковки. Проведено оцінку впливу екологічної парковки на стан атмосферного повітря прилеглої території міста. У четвертому розділі визначено основні позитивні екологічні, економічні та соціальні ефекти при експлуатації екологічної парковки біля торгово-розважального центру. Виконано техніко-економічне обґрунтування розробленого проекту екологічної парковки. У п’ятому розділі розглянуто питання охорони праці та пожежної безпеки при будівництві та експлуатації екологічної парковки. Кваліфікаційна робота складається із вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Основний зміст викладено на 90 сторінках комп’ютерного тексту, у тому числі 30 рисунків, 13 таблиць. Список використаних джерел містить 67 найменувань.
Ecological parking as an effective solution for the sustainable development of the city
Топалова, Т. О. Екологічна паркова як ефективне рішення для сталого розвитку міста = Ecological parking as an effective solution for the sustainable development of the city : магістерська робота ; спец. 183 ''Технології захисту навколишнього середовища'' / Т. О. Топалова ; наук. кер. О. А. Літвак. – Миколаїв : НУК, 2024. – 103 с.
Keywords: екологічна парковка; газонна решітка; вплив на стан атмосферного повітря; забруднюючі речовини; технологія встановлення газонних решіток; захисту ґрунту; водопроникне покриття; озеленення території; 183 ''Технології захисту навколишнього середовища''; ecological parking; lawn grating; influence on the state of atmospheric air; pollutants; technology of installation of lawn gratings; soil protection; water-permeable coating; greening of the territory