Оцінка максимальних амплітуд руху пришвартованого судна при вітрі та хвилюванні - Косой М. Б.; Демідюк О. В.; Александровська Н. І.; Kosoy Mykhaylo B.; Demidiuk Oleksandr V.; Aleksandrovska Nadiia I. (My University, 2026)
Вступ. Безпечна експлуатація суден, пришвартованих біля причалів, залежить від обмеження лінійних та кутових переміщень, спричинених дією вітру та хвиль. Надмірні коливання можуть перешкоджати виконанню вантажних операцій і створювати додаткові навантаження на причальні споруди та швартовне обладнання. Хоча нелінійні часові моделі забезпечують детальний прогноз, вони є обчислювально складними та не завжди придатними для оперативних рішень. Тому необхідний спрощений аналітичний метод оцінювання максимальних амплітуд руху та перевірки їх відповідності портовим обмеженням. Метою роботи є розробка кількісного інженерного критерію оцінювання того, чи перебувають амплітуди рухів судна з шістьма ступенями свободи в межах установлених експлуатаційних норм. Особливу увагу приділено впливу кількості, розташування та початкового натягу швартовних канатів. Метод повинен забезпечувати оцінювання допустимості умов без розв’язання повної нелінійної системи диференціальних рівнянь. Результати. Побудовано лінійну математичну модель системи «судно–швартування–причал» у матричній формі та переведено її в частотну область. У моделі враховано приєднані маси, гідродинамічне демпфування, відновлювальні сили, аеродинамічні навантаження, жорсткість швартовних канатів та реакції відбійників з еквівалентним в’язким демпфуванням. На основі оцінки норм матриць і умов їх оберненості отримано алгебраїчний критерій стійкості та допустимості. Критерій пов’язує зовнішні збурення з характеристиками жорсткості та демпфування системи. Метод апробовано на прикладі великотоннажного балкера за штормових умов. Показано, що баластний стан більш чутливий до геометрії швартування, а додаткові шпрінги зменшують поздовжні переміщення, але майже не впливають на вертикальні. Висновки. Запропонований підхід є зручним інженерним інструментом для оперативної оцінки можливості виконання вантажних робіт у складних погодних умовах. Метод дозволяє уникнути складних нелінійних розрахунків і забезпечує достатню точність для практичного прийняття рішень. Раціональний вибір схеми швартування суттєво підвищує безпеку експлуатації.
Estimation of maximum motion amplitudes of a ship moored at a quay under wind and wave action
Косой, М. Б. Оцінка максимальних амплітуд руху пришвартованого судна при вітрі та хвилюванні = Estimation of maximum motion amplitudes of a ship moored at a quay under wind and wave action / М. Б. Косой, О. В. Демідюк, Н. І. Александровська // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2026. – № 1 (504), т. 1. – С. 3–12.
Keywords: коливання судна; хвильове навантаження; швартовна система; амплітуди переміщень; умови вантажних операцій; ship motions; wave-induced loads; mooring system; motion amplitudes; cargo operation conditions