Технології захисту та відновлення флорокомплексів літорального валу на прикладі Національного природного парку ''Білобережжя Святослава'' - Данич Ольга Генадіївна (My University, 2025)
Дипломний проект містить 75 аркушів, 3 таблиці, 38 рисунків, перелік посилань 23 найменувань. Метою даного дипломного проекту є вивчення систематичної, біоморфологічної, географічної та екологічної структури флорокомплексу літорального валу на території Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та дослідження технології захисту та відновлення даного флорокомплексу. У роботі розглянуто структурний аналіз флорокомплексу літорального валу національного природного парку «Білобережжя Святослава». Дослідження проведено з урахуванням природно-кліматичних особливостей регіону. Вивчено видовий склад, екологічну приуроченість та біоморфологічні особливості рослинності літоральної зони. Для дослідження використано польові методи ботанічного опису та кількісного аналізу флористичних показників. Надано характеристику основних загроз і чинників антропогенного навантаження, які впливають на стабільність флорокомплексу. Також охарактеризовано сучасні технології захисту літорального валу, які реалізуються на території Національного природного парку. Окрему увагу приділено заходам з охорони праці під час проведення польових досліджень. Виявлено, що найкращі показники чисельністі, щільністі, індексів відновлення, генеративності та віталітету, або життєвості популяцій мають ті популяції, які не зазнають антропогенного впливу. Для них характерно переважання предгенеративних особин, що дозволить підтримувати ці популяції і надалі в процвітаючому стані. Популяції, на які чиниться постійний або періодичний антропогенний вплив характеризуються переважанням генеративних та постгенеративних особин, що свідчить про критичні або лімітуючі фактор (умови) існування. Також розглянуто питання охорони праці, а саме права та обов’язки працівників в цій сфері.
Данич, О. Г. Технології захисту та відновлення флорокомплексів літорального валу на прикладі Національного природного парку ''Білобережжя Святослава'' : бакалаврська робота ; спец. 183 ''Технології захисту навколишнього середовища'' / О. Г. Данич ; наук. кер. О. М. Маринець. – Миколаїв : НУК, 2025. – 78 с.
Keywords: літоральний вал; класифікація; структура; рід; родина; 183 ''Технології захисту навколишнього середовища''; littoral berm; classification; structure; genus; family