Інвестиції та розвиток людського капіталу в умовах діджиталізації економіки - Трушлякова, Антоніна; Trushlyakova, Antonina (My University, 2020)
Вступ. Під інвестиціями у людський капітал слід розуміти цілеспрямовані витрати на розвиток окремої людини або групи людей у грошовій або будь-якій формі. Це можуть бути витрати на освіту громадян, охорону здоров’я, пересування або мобільність тощо. Витрати на людський розвиток забезпечують інтелектуальний та професійний розвиток, зростання продуктивності праці, сприяють матеріальному забезпеченню та інформаційному збагаченню як кожного окремого громадянина, так і всього населення у сукупності. Метою статті є дослідження забезпечення інвестиціями у розвиток людського капіталу в умовах діджиталізації економіки. Методи (методологія). У дослідженні застосовані загальнонаукові методи, зокрема теоретичного узагальнення – для побудови алгоритмічного циклу інвестування в розвиток людського капіталу; системного економічного аналізу – для розрахунку мультиплікатора інвестицій та показників акселератора інвестицій в національній економіці України. Результати. Здійснено розрахунки, які показали, що в економіці України потенціал інвестицій як драйвера економічного зростання впродовж останніх 10 років використовується не достатньо. Низькі показники мультиплікатора показують, що роль інвестицій у якості драйвера економічного розвитку використовується на дуже низькому рівні, що є з одного боку наслідком кризових явищ в економіці під впливом об’єктивних умов (світова економічна криза, військові дії, що підвищують ризики інвестування в довгострокові проекти) та недостатньо ефективною внутрішньою інвестиційною політикою, а саме зниження ролі держави як активатора і ефективного регулятора інвесиційних процесів.
Трушлякова, А. Інвестиції та розвиток людського капіталу в умовах діджиталізації економіки = Investments and development of human capital in the conditions of digitalization of Economy / А. Трушлякова // Економічний аналіз. – 2020. – № 1, т. 30, ч. 2. – С. 173–179.
Keywords: інвестиції; глобальний рейтинг; людський капітал; індекс людського капіталу; діджиталізація; investments; global rating; human capital; human capital index; digitalization