Особливості американської системи вищої освіти: досвід та можливості для реформування в Україні - Курчатова Анжеліка Віталіївна (Видавнича група "Наукові перспективи", 2025)
У статті розглянуто основні характеристики та особливості американської системи вищої освіти, зокрема структуру навчальних програм, роль елективних дисциплін, а також використання кредитної системи для оцінки навчального навантаження студентів. Окрему увагу приділено системі концентрації, принципам вибору спеціалізацій за моделлю «мейджор-майнор», а також адаптивності американської вищої освіти до змін на ринку праці та технологічних інновацій. Досліджено вплив гнучкої організації навчання на розвиток компетентностей студентів та їх здатність адаптуватися до нових професійних викликів. У контексті порівняння з українською системою вищої освіти обґрунтовано важливість адаптації деяких елементів американської моделі до української освітньої реформи з метою підвищення її ефективності та відповідності сучасним вимогам глобалізованого ринку праці. У статті розглядаються особливості функціонування спеціалізованих інститутів та етнічно-расових коледжів у США, які забезпечують професійну освіту в таких галузях, як бізнес, медицина, юриспруденція та мистецтво, а також підтримують історичні традиції навчання для афроамериканців, індіанців та іспаномовних студентів. Окремо розглянуто елективну систему навчальних програм, яка була запроваджена в американських ЗВО з кінця XIX століття та трансформувалася в систему керованої факультативності, де студенти мають можливість обирати дисципліни з переліку обов'язкових та факультативних курсів. Досліджено структуру навчальних програм, яка включає фундаментальні знання та спеціалізацію, а також особливості групування дисциплін в університетах США, таких як гуманітарна, природничо-наукова та професійна підготовка. У статті також порівнюються навчальні блоки американської вищої освіти з відповідними групами дисциплін за українським стандартом.
Features of the american higher education system: experience and opportunities for reform in Ukraine
Курчатова А.В. Особливості американської системи вищої освіти: досвід та можливості для реформування в Україні = Features of the american higher education system: experience and opportunities for reform in Ukraine / А.В. Курчатова // Наукові інновації та передові технології (Серія «Управління та адміністрування», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Психологія», Серія «Педагогіка»): журнал. 2025. № 5(45). С. 1215-1220
Keywords: освіта в США; забезпечення якості освіти; акредитація закладів освіти; державні установи; приватні заклади